sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Mätsäreitä ja näyttelyt

On ollut taas kunnon hulina viikonloppu! Mutta mukavaa tekemistä on riittänyt kaikin puolin. Eilen oltiin kaksissa mätsäreissä, ensin Muhoksella ja sitten Oulussa. Ajattelin, että Haltia on ihan pakko treenauttaa näyttelyitä varten, koska ollaan vähän vaihtelevasti ehditty viime aikoina treenata, lähinnä näyttelytottumustreeneissä. Ne viikontakaiset mätsäritkin tosiaan peruttiin niin ajattelin, että näihin on suunnattava, mitä nyt on tarjolla. Mentiin siis ensin Muhoksen mätsäreihin ja valitettavasti en ehtinyt Haltia sen kummemmin aktivoida tai lenkkeilyttää ennen mätsäriä. Edellisenä päivänä olin iltavuorossa, niin en edes illalla sitten ehtinyt väsyttää sitä mitenkään. Näillä mentiin siis mätsäriin ja kyllähän se näkyi kehäkäyttäytymisessä. Ei ollut yhtään sellaista mihin olen sen kanssa tottunut, vaan se oli aivan liian energinen. Seurautuksessa veti ja seisomisessa oli kärsimätön. No kaikesta huolimatta oli SIN1 ja BIS4 loppupeleissä. Sen jälkeen suuntasinkin vieressä sijaitsevalle kuntopolulle ja käytiin juoksemassa pikainen lenkki siellä, jonka jälkeen lähdettiin heti Ouluun ajamaan toisiin mätsäreihin.

Siellä Halti olikin jo paljon rauhallisempi ja juuri sitä, millainen yleensä on. Kaikki meni siellä hyvin kehäkäyttäytymisen puolesta ja saatiin tosi hyviä vinkkejä vielä mitä voisi kehittää. Ne vinkit oli enemmän kuin sata jänistä! Halti oli Oulun mätsärissä SIN6 ja olen niin iloinen siitä, että käytiin nuo mätsärit! Nyt tuli taas kantapään kautta opittua, mitä on ehdottomasti tehtävä ennen näyttelyitä.. Mutta sen kultaisen keskitien löytäminen on joskus vaikeaa, täytyy saada Haltista ylimääräiset mehut pois, mutta ei liikaa, ettei käy niin, että väsähtää.


Tässä kuvamatskua tämän viikon seisomisen harjoittelusta. Varsin kokeilin miltä näyttää kun hännän nostaa ja kyllähän se paljon ilmettä muuttaa. Halti tuppaa laskemaan hännän miltei heti kun pysähtyy ja vaikka sen pitäisi olla sallittua nartuilla rotumääritelmän mukaan niin silti jotkut tuomarit tuntuvat sakottavan siitä näyttelyissä ja se on ikävää.. Haluaisin esittää Haltin vapaasti, koska olen täysin sellaisen esittämisen puolella, mutta en haluaisi sitäkään että minun esittämisen takia sen tulos olisi jotenkin huonompi..

Tein tämän päivän näyttelyissä sitten niin, että nostin hetkellisesti hännän ylös Haltin seisoessa, jotta tuomari näkee sen, miltä se näyttää kun se häntä on seisoessa ylhäällä, mutta annoin sen sitten äkkiä laskeutua. Halti käyttäytyi tosi hyvin kehässä, juuri kuten yleensäkin. Eilinen päivä olikin tosi aktiivinen niin se varmasti teki paljon. Haltin arvostelu löytyy Haltin omasta välilehdestä. Aika samantyyppinen arvostelu samalta tuomarilta kuin viimeksikin, jotain kehitystä on tapahtunut kuitenkin. Kehuja tuli korvista, koosta, silmistä, purennasta, turkista, luonteesta.. Mutta kyllä se häntä on vaan isossa roolissa, se on tullut huomattua, valitettavan isossa.. Tässä erään hyvän kasvattajan ottama pätkä rotumääritelmän tulkinta-ohjeesta: 

"Häntä on suhteellisen korkealle kiinnittynyt. Koiran liikkuessa se kiertyy selälle tai reidelle,seistessä häntä on usein alhaalla. Lapinkoiralle ei toivota liian tiivistä selällä pysyvää häntää,vaan koiran liikkeitä tasapainottavaa eläväistä häntää, joka myös viestittää herkästi koiranmielialoja. Etenkin (luonteeltaan rodunomainen) narttu laskee helposti hännän seistessään paikallaan.Vaadittaessa tiukasti selällä pysyvää häntää tullaan helposti suosineeksi liian dominoivanluonteen omaavia koiria. Jos häntä käsin koeteltaessa taipuu hyvin selälle, on se oikeinkiinnittynyt – liian alas kiinnittynyttä häntää ei saa käsin käännettyä selälle. Mikäli koira muutoin on erinomainen, ei pelkkä löysästi kannettu häntä saisi vaikuttaa palkinto-sijaan."

Näinhän sen pitäisi mennä ja tuossa on ajateltavaa.. Joka tapauksessa erkkarit oli mukava kokemus ja siellä tuntui olevan hyvä ilmapiiri. Halti on ollut ihan poikki päivän jälkeen ja huomattiinkin tuossa, että ensimmäiset juoksutkin ovat alkaneet, Haltista tulee iso tyttö!
Mittasimme Haltin säkäkorkeuden eilen ja oli himpun verran kasvanut, nyt säkä on 47 cm.

Danan kanssa aloitimme tänään koiratanssin ja oli ihan huippua! Dana oli ihan liekeissä kun pääsi pitkästä aikaa taas touhuamaan kun ollaan vietetty harrastusrintamalla pientä hiljaiseloa kesän jälkeen kun oli niin paljon kisoja ja treeniä. Dana on lähinnä kulkenut metsällä nyt syksyllä. Oli tosi hauskaa siellä tanssimassa ja Dana oppi nopsaan temppuja ja liikkeitä. Sen harrastustausta on kyllä etu tuossa lajissa. Lupaavalta näyttää kyllä nyt ensimmäisen kerran jälkeen ja jatketaan harjoituksia kotona seuraavaa kertaa odotellessa. Haltille opetan liikkeitä myös, mutta en vielä kurssille lähtisi noin nuoren kanssa kun siinä vaaditaan ehkä jo vähän edistyneempää tottelevaisuutta ja kokemusta. Mutta tulevaisuudessa hyvinkin voitais Haltinkin kanssa mennä!

Minka oli meillä käymässä tällä viikolla, oli ihanaa.. Onni on omistaa kolme ihanaa koiraa!
Minkassa on sellaista elämänviisautta, ja se niin nautti saamastaan huomiosta..Ei kommentteja:

Lähetä kommentti