keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Koiratanssin koulutusohjaajakoulutus

Osallistuin viikonloppuna koiratanssin koulutusohjaajakoulutukseen, joka järjestettiin Oulussa. Koulutukseen osallistuvan tulee olla täysi-ikäinen ja hänellä tulee olla oman yhdistyksen puolto, kennelliiton jäsenyys, kouluttajakokemusta erityyppisten rotujen kouluttamisesta ja toiminut aktiivisesti lajin parissa. Lauantaina oli teoriapäivä, jossa kävimme läpi millainen on hyvä koulutusohjaaja, koulutusohjaajan ominaisuuksia ja tehtäviä, kennelliiton roolia koiratanssissa, koirien oppimisesta ja kurssien suunnittelusta. Oli erityisen hyvä saada tietoa eri tasoisten koirakoiden kouluttamisesta koiratanssissa. Katsoimme myös muutamia videoita naapurimaastamme Venäjältä ja mietimme, mitä sanoisimme koirakolle palautteeksi jos he olisivat kurssilaisiamme. Päivä meni kyllä nopeasti mukavassa koulutusporukassa. Kävimme herkuttelemassa myös Cafe Liljassa mahtavan kokoisilla salaateilla. Koulutuspäivän jälkeen suunnittelin illalla seuraavan päivän harjoituksia käyttäen Haltia harjoituskoiranani.


Sunnuntaina oli käytännön päivä, jota varten olimme saaneet etukäteistehtävät. Meidän tuli valmistautua opettamaan harjoituskoirakoille kumarrus, pujottelu taaksepäin, position vaihdot 1. positiosta 5. positioon (eli vasemman puolen seuraamisesta oikean puolen seuraamiseen), kehän käyttöä ja ohjaajan liikkumista musiikkiin. Lisäksi tuli tehdä jatkokurssin ensimmäisen tunnin suunnitelma. Jokaisen meistä tuli suunnitella nämä tehtävät ja paikan päällä arvottiin kuka pääsee opettamaan mitäkin muiden seuratessa opetusta. Minulle tuli ohjaajan liikkuminen musiikkiin ja pujottelu taaksepäin. Mukava kun saatiin paikan päälle muutama harjoituskoirakko meidän koiratanssin peruskurssiltakin.


Ohjaajan liikkuminen musiikkiin-tehtävässä minulla oli yksi kappale, jonka tahtiin pystyi liikkumaan monella eri tavalla. Lisäksi kappale oli iloinen ja mukaansatempaava. Ohjeistin harjoituskoirakoita laittamaan koirat kentän laidalle, sillä tässä harjoituksessa ei tarvittu koiria. Pidin alkuun infoa ohjaajan liikkumisesta musiikkiin ja mitä eri asioita ohjaajan tulisi ottaa liikkumisessaan huomioon. Sitten ohjeistin ohjaajia kuuntelemaan musiikkia ja miettimään miten itse liikkuisi sen musiikin tahtiin. Se meni mukavasti. Sitten ohjeistin heitä kuvittelemaan koiran siihen mukaan ja miettimään sitten omaa liikkumista ja laitoin jälleen musiikin soimaan. Ohjaajat tykkäsivät musiikista ja sanoivat, että siihen oli helppo lähteä mukaan.

Sitten pujottelu taaksepäin meni myös hyvin, vaikka se on jo vähän hankalampi liike. Koirakoilla sujui se kivasti ja koulutus-osuus meni sujuvasti. Oli myös tosi mielenkiintoista seurata muiden tulevien kouluttajien koulutusosioita, niistä oppi myös tosi paljon. Vaan kyllä oltiin tosi väsyneitä sunnuntain päivän päätteeksi! Hallissa on kuitenkin sen verran viileää, että sekin kuluttaa jo energiaa, kun täytyy pitää itsensä lämpimänä. Oli tosi mukava ja antoista koulutusviikonloppu, ja niin meistä leivottiin uusia koiratanssin koulutusohjaajia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti