maanantai 13. huhtikuuta 2015

Poropaimennuksen taipumustesti

Niin se poropaimennuksen taipumustestauksen päivä vihdoin koitti, vaikka vastahan siihen tuntui olevan vielä kauan aikaa.. Eilen lähdimme aamulla ajelemaan jälleen Saajománnuun, Pelloon kera mieheni ja koiriemme.
Olen kova koejännittäjä ja siitä huolimatta haluan aina osallistua kokeisiin, vaikka välillä tulee mietittyäkin, että mihin ihmeen jännittäviin tilanteisiin sitä aina ittensä vie. Eilen yritin kuitenkin olla jännittämättä, koska kuulin, ettei sitä koetta kannata jännittää ja se on ihan kuin tavallinen paimennustilanne on. Olin paljon rauhallisempi sitten loppupeleissä kuin yleensä olen kokeissa!

Testaus oli porokoirakerhon järjestämä. Aikataulut kokeen osalta olivat menneet vähän sekaisin, mutta ei siitä alkuperäisestä ajasta pahasti myöhästytty. Paikalla tuli olla n. puolta tuntia ennen arvioitua koe-aikaa ja me olimme paikalla n.1,5h ennen. Ehdin seurata muutaman koirakon testauksen ennen Haltin vuoroa. Testauksessa oli yhteensä ainakin 12 koiraa.

Ikäraja testaukseen on 1v. Halti oli nuorin osallistuja (1v 2kk), siellä oli paljon n.pari vuotiaita koiria ja sitä vanhempia. Eniten ehkä mietin sitä, että toivottavasti se viime paimennuskerran mokani ei nyt vaikuta sen paimennukseen. Ei se onneksi näkynyt testissä mitenkään, joten ehkä voin huokaista helpotuksesta että ei se tosiaan ollut siitä minun mokaamisesta moksiskaan :)


Oman vuoron koittaessa mentiin poroaitauksen ulkopuolelle ensin, jossa tuomarit tervehtivät ja tarkistivat koiran soveltuvuuden paimennustestiin. Halti oli ensin ihmeissään toisen tuomarin hylkeennahkalakista, mutta tottui siihen pian. Soveltuvuusosio meni hyvin, Halti tervehti iloisesti tuomareita ja saimme siirtyä aitaukseen. Tuomari kyseli, onko Halti käynyt aiemmin poroilla. Tuomari päättää laitetaanko koiralle liina vai ei ja Haltille laitettiin se alussa. Pian liinasta kuitenkin luovuttiin ja paimennus tehtiin lähinnä ilman sitä. 

Kuvat: Mirva MattilaKuvat: Niko Taipaleenmäki

Pähkäilyä..
 Halti lähtee kiertämään
 Saa porot liikkeelle

Aitauksessa meni mukavasti, paremmin oikeastaan kuin odotin. Kerran vain lähti ajattamaan poroja, mutta uskoi heti kun sanoin nätisti ja pelkkä rauhallinen huomautus riitti, se oli hienoa. Muuten paimensi rauhallisesti ja piti poroja silmällä. Alussa Halti söi poron papanoita ja haisteli paljon, mutta sen pitikin saada tehdä sitä. Kerran tuli jännä paikka Haltille kun se jäi minusta vähän jälkeen jotain haistelemaan ja kun nosti päänsä maasta, huomasi että porot olivat sen ympärillä ja minä kauempana. Tuomari sanoi minulle, että "älä sano mitään, katsotaan mitä tapahtuu". Haltille laitettiin painetta siinä tilanteessa. Se arpoi siinä vähän aikaa ja tuijottelivat toisiaan porojen kanssa. Sitten Halti otti pari testiliikettä, haukahti, hyppäsi nopeasti parin poron taakse ja lähti kuljettamaan ne yhdeksi kasaksi. Porot järjestyivät äkkiä kasaan, yksi poro jopa hyppäsi siinä vaiheessa rehukaukalon yli päästäkseen muiden luo. Jännä huomata kuinka hyvin ne oli Haltin paimennettavina vaikka Halti on niin nuori.
Olen jo aiemminkin huomannut, että Halti ei juurikaan hauku paimentaessaan, ehkei se koe sitä niin tarpeelliseksi, porot liikkuvat ilman sitäkin.

Kuvat: Mirva Mattila

Tuomari ilmoitti sitten, että yksi kaarto vielä ja siihen lopetetaan. Se meni hyvin, otin Haltin kiinni ja siinä vaiheessa Halti huomasi toisessa aitauksessa muut porot ja katseli niitä kiinnostuneena että hei näitä en ole vielä paimentanutkaan. Mentiin siihen aitauksen ulkopuolelle odottelemaan kun tuomarit tekivät arvostelua. Tuomari sanoi muun muassa, että kutsuin usein Haltia mukaan jos se jäi jonnekin haistelemaan, niin ei minun olisi tarvinnut niin usein kutsua sitä, koska Halti olisi tullut joka tapauksessa. Eli ihan vaan sillä, että olisin lähtenyt kävelemään edeltä niin se olisi varmasti tullut mukana. Se sanoi, että Halti on selvästi halukas tekemään yhteistyötä minun kanssa.
Lisäksi se sanoi, että Halti tekee kiertämistä myös voimakkaasti mikä on hyvä asia. Haltin kovapäisyys ja rohkeus oli myös nähtävissä. Myös paineensietokykyä kehuttiin. Tuomari myös sanoi, että Halti haluaa selvästi pitää porot koossa ja huomasin saman myös kun Halti paimensi, porot harvoin hajosivat erilleen. Testi meni mallikkaasti.
Suosittelen lämpimästi poropaimennuksen taipumustestausta muillekin, saa todella mielenkiintoista tietoa koirasta, sen taipumuksista ja koiran ja ohjaajan suhteesta. Yläikärajaa testaukseen ei ole.

Kuvat: Mirva Mattila


Halti tyypilliseen tyyliinsä huomaa kaiken ylimääräisen kuten roikkuvan narun ;)

 Kuva: Niko Taipaleenmäki


(Sulkeissa Haltin tulos)
Jos koiralle tulee tähtimerkityn * kohdan tulos, koira hylätään

ARVOSTELUKORTTI   Poropaimennuksen taipumustesti
Saajománnu, Pello, 11.-12.4.2015

I SOVELTUVUUSOSIO
Koira kohtaa tuomarin, tarkastetaan koiran soveltuvuus paimennustestiin
1. Koiran hallittavuus ja asenne
(a.) Hallinnassa, rauhallinen
b. Hallinnassa, hermostunut
c. Ei hallinnassa, ei kontaktia ohjaajaan *

2. Sosiaalisuus ihmistä kohtaan
(a.) Avoin, ystävällinen
b. Pidättyväinen, ystävällinen
c. Arka, aggressiivinen *

3. Fyysinen soveltuvuus
(a.) Terve, soveltuva
b. Heikkokuntoinen *

II PAIMENNUSTAIPUMUSOSIO
Ohjaaja ja koira siirtyvät tuomarin ohjeistuksella aitaukseen (koira liinassa), testataan paimennustaipumukset poroilla.
1. Kiinnostus parttioon
(a.) Kiinnostunut, tasapainoinen
b. Kiinnostunut, riehakas
c. Huomioiva, hieman epäröivä
d. Välinpitämätön/epävarma
e. Aggressiivinen *

2. Hallittavuus, kontakti ohjaajaan
(a.) Hallinnassa, valpas
b. Hallinnassa, hieman välinpitämätön, levoton
c. Ei hallinnassa

3. Asenne, olemus
(a.) Tasapainoinen, valpas, rauhallinen
b. Rauhaton, riehakas
c. Epäröivä
d. Pelokas, aggressiivinen *

III PAIMENNUSTYYLI
Tarkastellaan koiran pyrkimyksiä vaikuttaa parttion liikkumiseen
1=Sopivasti, 2=Vähän, 3=Ei lainkaan

Sopeuttaa voimankäyttöä parttiota kohtaan: 1
Pyrkii pitämään parttiota koossa: 1
Työskentelee liikkumalla: 1
______________________________________
1=Paljon, 2=Sopivasti, 3=Vähän, 4=Ei lainkaan

Haukkuu: 3
Keskittyy tarkkailemaan parttiota: 2

Kommentteja ja perustelut uudelleen testaukselle tai hylkäämiselle:
-Ikäisekseen loistava
-Hyvin hallinnassa
-Toimintakykyinen, rohkea, vilkas
-Kesti hyvin painetta

TULOS:

Hyväksytty X
Suositellaan uudelleen testattavaksi
Hylätty

KP

Tuomarit: Tuomas Väärälä ja Tiina Pulska

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti