perjantai 22. tammikuuta 2016

Ruokavaliokuulumisia

Danan ruokavaliokokeilu on edennyt hyvin. Porkkanakokeilu osoittautui Danalle sopivaksi ja olen nyt antanut Danalle kokeilun myötä koko ajan porkkanaa. Tähän mennessä sika-kokeilu on ollut ainoa, jonka aikana tuli oireita. Oireita oli siis korvien rapsuttelu ja läpyttely, mitkä ovat yleisiä sika-allergian oireita. Tosin edelleen mysteerinä on, olisiko siihen voinut vaikuttaa jokin muu kuin se sika ainoastaan. Kävimme joulun tienoilla Outin ja Kaapon luona kyläilemässä ja siellä Dana löysi lattialta joitain kala-makupaloja muutaman, joten epäilen olisiko sitten syy oireiluihin ollut niissä vai siassa. Joka tapauksessa lopetin sika-kokeilun ja pidin Danaa kolme viikkoa eliminaatiolla, jonka jälkeen alkoi hevoskokeilu.


Hevosenliha on sopinut Danalle, joten sekin jää nyt ruokavalioon. Lisäksi Dana on saanut nyt myös hirvenlihaa, mikä on hyvä, sillä se on rasvaisempaa kuin poronliha. Poronlihan vähärasvaisuuden myötä Dana alkoi laihtua vähitellen, mutta nyt tuntuu, että painoa ollaan saatu takaisin sille pikkuhiljaa. Eläinlääkäri ohjeisti lisäämään Danan ruokaan rasvaa vastapainoksi. Hirven ja hevosenlihoja ei ollut helppo löytää, mutta onneksi paikkakunnallani sattuu olemaan Touhon Valinta-myymälä, jossa myydään monenlaista raakaruokaa, mukaanlukien hirven ja hevosenlihaa. Mushin hirvenlihassa ei myöskään ole luuta, kun taas Maukas poronlihassa ja Mushin hevosenlihassa on luuta mukana. Ihan hyvä, että voi tarjota välillä luutonta lihaa niin ei tule liikaa luuainesta aina päivässä. Mukava kun nyt voi hieman vaihdella eri lihoja ruoassa.

 Peuran korva, hirvikärpäslastu, poron korva ja poromakupalat

Luita ym pureskeltavia  ei ihan joka paikasta saakaan. Poron ja peuran korvia olen löytänyt mustista ja mirristä. Samoin olen ostanut sieltä hieman pidempikestoista pureskeltavaa, hirvikärpäsliuskoja. Ne on tehty paksusta hirvennahasta. Aitojen luiden antamisen olen jättänyt vähemmälle. Myös poron kuivattuja luita saa mustista ja mirristä, mutta en ole niistä antanut muuta kuin selkärankaa kerran, sillä Dana ja Halti saivat sitä Outilta joululahjaksi. Itse en ole niitä ostanut kun annan lähinnä noita korvia ja nahkaisia luita. Hevosen ja peuran kuivattuja herkkuja saa tilattua zooplussalta.

Hirvenliha levitetty pellille ja menossa uuniin

Makupaloja olen tehnyt paljolti itse. Kuivattuja poromakupaloja saa mustista ja mirristä, sieltä olen ostanut joskus jonkun pussin, mutta enemmän syötän itsetehtyjä. Olen levittänyt yhden 0,5 kg lihapötkön uunipellille, sitten paistanut 200 asteessa n. 20-30 min ja pilkkonut niistä sopivia makupaloja. Ne on tyttöjen mielestä superherkkua.

Vatukka-ahon ajattelija <3

Ilmoitin Danan silloin marraskuussa Kajaanin kansainväliseen näyttelyyn käyttöluokkaan kun Dana oli silloin tosi hyvännäköinen, juuri ihannepainoinen ja turkki kaunis. Se näyttely oli 9.1 ja lähempänä näyttelyä ajattelin, ettei se ehkä kovin kummoista arvostelua sieltä käyttöluokastakaan saisi kun on kuitenkin laihtunut siitä ihannepainostaan, niin päätin sitten ettei mennäkään. Näyttelymaksun verran jäin siitä päätöksestä tappiolle, mutta jos oltais menty sinne niin tappio olisi voinut olla vielä isompi. Ehkä varmemman päälle kannattaa kuitenkin tehdä ja mennään näyttelyyn varmaan kunhan tuota ruokavaliota on enemmän saatu tutkittua.


Dana kävi tällä viikolla mustissa ja mirrissä punnituksella ja vaaka näytti 26kg, mikä on ihan hyvä lukema. Vielä puoli kiloa jos tulisi lisää niin olisi aikalailla ihannepainoinen. Myyjän kanssa siinä juteltiin kuulumisia ja se kokeili vielä Danan läpi ja sanoi, että hänen mielestä Dana tuntuu just hyvältä; kylkiluut tuntuu muttei näy ja rasvakerrosta on siinä päällä juuri sopivasti.

Danalla alkaa ensi viikolla maissikokeilu. Se on viimeinen ainesosa tästä kokeiluerästä, sitten kokeilen vielä sen sian uudelleen, jotta pääsen mielenrauhaan siitä, oliko se Danan reagointi silloin siitä siasta vai niistä kalamakupaloista, mitä vahingossa pääsi syömään. Sitten varaamme ajan kontrolliin eläinlääkärille ja siellä katsomme taas uudet kokeiltavat ruoka-aineet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti