keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Eka poropaimennus tälle vuodelle

Kävimme viikonloppuna Haltin kasvattajan, Satun luona Torniossa. Halti sai leikkiä siskonsa kanssa sillä aikaa samalla kun joimme teet sisällä. Lähdimme sitten Satun kanssa käyttämään Haltia poropaimentamassa ensimmäistä kertaa tälle vuodelle tutulle tilalle. Tilalla oli tällä hetkellä yksi poro paimennettavana ja sehän sopi meille hyvin, sillä tärkeintä oli saada tuntumaa taas paimennukseen. Viime poropaimennuskerrasta olikin kulunut jo melkein vuosi aikaa, jolloin Halti suoritti poropaimennuksen taipumustestin hyväksytysti kunniapalkinnon kera.

Kuvista kiitos Satulle


Ensimmäisellä kerralla aitauksessa Haltissa oli havaittavissa väsyneisyyttä, sillä tyttö oli kuitenkin leikkinyt siskonsa kanssa Satun luona hyvän aikaa ennen kuin lähdettiin paimentamaan. Lisäksi Halti oli komentanut tovin porotilan ruotsinlapinkoiraa, joka kävi Haltiin aika kuumana. Väsyneisyys näkyi niin, että se oli hitaampi ja huolimatonkin. Tarkkaili kyllä koko ajan missä poro kulkee, mutta kerran Halti asettui huonoon paikkaan niin, että olivat poron kanssa vastatusten ja poro meinasi tulla päälle. Aitauksessa oli suurimmaksi osaksi uppohanki, joten siinä saatiin molemmat tehdä töitä liikkuaksemme.


Otimme vielä onnistuneen kuljetuspätkän siihen, jonka jälkeen lähdimme kahvi- ja teetauolle. Halti otti sillä välin kauneusunet ja kun heräsi, niin oli heti enemmän oma itsensä. Ilmekin oli virkumpi.Sitten se olikin aivan kuin uudestaan syntynyt ja paimennus meni tosi hyvin. Halti ryhtyi jopa käyttämään haukkua paimennuksen tukena, koska huomasi poron juntturoivan. Haukkua Halti on käyttänyt harvoin paimennuksissa, joten oli hauska nähdä sen haukkuvan. Halti paimensi niin hienosti ja sai poron hyvin liikkumaan. On ihana katsoa kuinka se taipumus on sillä niin verissä ja kun se tekee sitä sydämellään.

 

Taitava pikku paimeneni <3

Poropaimennuksen jälkeen menimme takaisin Satulle ja jätin Haltin sinne hoitoon siksi aikaa kun lähdin käymään Ruotsin puolella. Illalla tulin hakemaan sitä ja siellä tyttö leikki innoissaan siskojensa Mallan ja Tildan kanssa Piitu-emon valvoessa.

Halti, Tilda ja Malla

Piitu-emo ja Halti-tytär

Halti ei olisi millään malttanut lähteä kotiin, kiva reissu siis oli selvästi ollut. Halti nukkuikin koko automatkan ja illan, eikä unesta ollut pulaa. Ensi viikolla lähdemme paimennusreissulle Pelloon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti