torstai 22. syyskuuta 2016

Helena Potfajovan koulutus

Osallistuimme Danan kanssa Oulun koirakerhon järjestämään Helena Potfajovan koiratanssikoulutukseen pari viikkoa sitten. Helena on slovakialainen kouluttaja, joka on itse harrastanut agilityä ja koiratanssia huipulla. Täällä lisää Helenasta ja tässä hänen yksi Cruftsin Freestyle-esityksistään. Otin Danan mukaan, sillä kaipasin vinkkejä meille jatkoon. Danan kanssa on ollut nyt vähän epäselvää, että miten jatkettais. Ensimmäisenä esittelimme itsemme, jonka jälkeen teimme omat esitykset ja saimme niihin liittyen kommentteja. Minulla ei ollut muuta valmista fs-ohjelmaa kuin se vanha, niin esitimme sen. Piti ihan muistella, että mites se menikään kun viimeksi tanssittiin se huhtikuussa Ylöjärven voitokkaissa kisoissa.

Kiitos Jennille kuvista.


Esitysten jälkeen Helena antoi kommenttia sekä yleisesti että yksitellen. Helena sanoi, ettei koskaan kannata tehdä sellaisia liikkeitä, mitkä ei ole koiralla täysin hanskassa vaan ainoastaan varmoja liikkeitä. Kannattaa odottaa ja kuunnella musiikkia, ei kannata tehdä liian täyttä ohjelmaa, koska se ei näytä hyvältä. Jos koira ei tee jotain liikettä, ei kannata pyytää uudestaan ja jankata sitä vaan mennä vaan eteenpäin.Danan kanssa saimme palautetta, että meidän musiikki on selvästi sellainen, joka on iloinen, mutta ei liian nopea ja jossa on erilaisia kohtia, jonne saa rakennettua tanssillisia kohokohtia. Ei mikään helppo juttu löytää Danalle musaa, vaikka Helena tuumasi, että onhan sellaisia kappaleita paljon. Saimme seuraavaksi 10 min yksilöllistä ohjausta, joka todellisuudessa oli pidempi. Saimme ohjausta liittyen entiseen ohjelmaamme ja samalla Helena neuvoi kuinka Danan liikkeitä voi yrittää opettaa nopeammiksi. Ensin koira keskitetään palkkaan, sitten palkan avulla vedetään liike haluamaan suuntaan, nopeasti. Tästä heti naksautus, kehu ja palkka. Tämän avulla teimme nopeutettuna paikallaan hyppyä sekä istumista ja maahan menoa.

Helena ja Dana
Paikallaan hyppy


Keskittymistä palkkaan

Sitten tehtävänä oli tehdä 5 perustemppua: twist, pujo, pakki, kierrä ympäri, seuraa + jokin kolmesta seuraavasta jos osaa: kumarra, orava tai kyljellään makoilu. Tähän liittyen saimme vielä seuraamiseen ohjausta Helenalta. Ensin haetaan koiralle paikallaan oikea, suora asento, joka merkitään ja palkataan. Sitten kun se alkaa sujua ja koira osaa hakeutua itse oikealle paikalle, voidaan koittaa ottaa askel. Sitten voidaan kokeilla ottaa askeleita eri suuntiin. Positiossa pitäisi pysyä vähintään 3 sekuntia. Tässä on tärkeää harjoittaa tarkkuutta. Danalla näkyy seuraamisessakin sen takapään käyttö, jonka takia sillä meinaa mennä asento vinoon. 

Sitten saimme HTM-ohjausta vielä. Helena sanoi, ettei alussa tarvitse käskyjä ja koira kannattaa opettaa seuraamaan joka asennossa. Seuraamista kannattaa opettaa myös eri kuvioissa, joita ovat esimerkiksi käärme, suora, ympyrä, tiukat käännökset.. Seuraamista harjoittelimme käytännössä etenemisharjoituksessa, jossa tuli edetä eri tavoin kehämerkkien sisällä. Se oli tosi hyvä ja mielenkiintoinen harjoitus.


Lopuksi tehtiin vielä erilaisia kontaktiharjoituksia, aina katseesta palkaten. Tässä meillä oli menossa kontaktiharjoitus, jossa ollaan ensin kontaktissa, sitten yhtäkkiä käännyn pois päin ja kun Dana tulee hakemaan kontaktia niin palkkaan. Tässä asennossa sain ollakin sitten niin kauan, että muita rupesi jo naurattamaan. Dana vaan kuuliaisesti tuossa odotteli, että kääntyisin takaisin. Helena sanoi, että odota vain, koira miettii koko ajan, sen näkee. Meni tosi kauan, ennen kuin se tuli itse hakemaan kontaktia. Sitten sain vihdoin palkata sen. Tätä harjoitusta varmasti jatkamme kotonakin. Testasin Haltilla kotona samaa ja Halti osasi miltei heti tulla hakemaan minun kontaktia. Niin ne on erilaisia :) Oli tosi antoisa päivä, mennään takuulla toistekin jos Helena tulee vielä kouluttamaan tänne!


Ja vielä sellainen positiivinen uutinen, että vietin yksi ilta neljä tuntia kuunnellen spotifystä musiikkia ja miettien Danalle uutta fs-kappaletta, ja potentiaalisia löytyi. Nyt on ainakin kaksi vaihtoehtoa, jopa kolmaskin, mutta se on kappaleena aika eri tyylinen kuin ne kaksi. Katsotaan mihin päädytään, mutta mukava kun vihdoin joku tuntui kolahtavan, Danalle ei ole helppo löytää musaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti