sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Haltin geenitestaus

Halti ja Dana kävivät alkuviikosta klinikalla ekinokokki-madotuksissa lemmikkipassia varten. Painot eivät olleet kummallakaan muuttuneet ja eläinlääkäri sanoi, että painot ovat oikein hyvät. Haltilta otettiin samalla verinäyte Degeneratiivisen Myelopatian eli selkäydinrappeumasairauden (DM) tutkimiseksi. Halusin testauttaa Haltin, koska Haltin siskolla todettiin kaksoiskantajuus (DM/DM) tähän sairauteen. Tämän taudin osalta geenitutkijat suosittelevat, ettei puhuta sairaasta vaan kaksoiskantajasta, koska DM/DM ei automaattisesti tarkoita sairasta. Jalostustoimikuntahan ei vaadi testausta eikä se vaikuta jalostussuosituksiin, mutta myös oman mielenrauhan takia halusin testin tehdä.

Haltilta otettiin verinäyte, joka lähetettiin Laboklinille Saksaan tutkittavaksi. Tulokset tulivat jo juhannuksen kynnyksellä, joissa todettiin, että Halti on heterotsygootti eli kantaja (N/DM). Jalostustoimikunnan mukaan geenipassin teettäneiden lapinkoirien DM-kantajien määrä on 25% ja tämä lukema kertoo jotain sen yleisyydestä. Lappalaiskoirien jalostustoimikunnan näkemys on, että DM-tutkimuksia tulisi tehdä jalostuksen avuksi, ei karsimaan jalostuskoiria. Karsimalla menetetään mahdollisesti tärkeitä ominaisuuksia ja pienennetään geenipoolia. Testitulokset ovat yksi monien asioiden joukossa jalostusta mietittäessä. Tulevaisuus näyttää kuinka yleinen sairaus on, jos lapinkoiria aletaan tutkimaan tämän geenin osalta enemmän.

Olen iloinen tuloksesta kun vähän jännitin, onko Halti kaksoiskantaja, mutta ei onneksi ollut. Halti ei siis käytännössä sairastu tähän sairauteen. Jos Haltia joskus tullaan käyttämään jalostukseen, täytyy välttää ainakin kaksoiskantajia. Mielellään myös kantajia. Tämä on tärkeää tietoa myös minullekin tulevana kasvattajana. Avoimuus on minulle tärkeä asia ja laitoin tiedon jalostustoimikunnallekin. Jalostustoimikunta pitää sivuillaan DM-testattujen listausta, joka on omiaan helpottamaan jalostuksen suunnittelua.

Eräs neitokainen halusi leikkiä..

Juoksulenkille lähdössä

Pieni ihmettelijäin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti