keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Toinen kerta toden sanoo: NOU1!

Onnistuimme pääsemään OSN:n järjestämään noutajien taipumuskokeisiin Ylikiiminkiin, vaikka sinne olisi ollut miltei tuplasti tulijoita. Koepaikkoja sitten lisättiinkin ja tuomareita samoin, jotta mahdollisimman moni saisi mahdollisuuden. Otin töistä vapaata, koska aikataulut eivät olisi sopineet töiden kanssa yhteen, mutta ajattelin, että nämä on sen verran tärkeät kokeet kun viime syksynäkin oli niin hankala saada paikkaa kokeisiin. Onneksi pääsimme niihin, vaikka vähän mietinkin, että saas nähdä miten Dana jaksaa näin monet kokeet lyhyen ajan sisällä. Suunnittelin kokeiden välipäivät tarkkaan, jotta sillä jäisi lepoaikaa ja kunnon lenkit jätettiin pois. Systeemi näytti toimivan hyvin, Dana oli kokeissa melkoisessa iskussa ja energiaa näytti piisaavan. Lepopäivinä se sitten oikeasti lepäsikin, joten ei olisi voinut paremmin mennä.

Olin treenannut Danan noudot linnuilla viimeksi kuukausi sitten, joten sitäkin mietin, olisiko vielä jossain vaiheessa pitänyt koittaa treenata lähempänä koetta. Aikaa treenaamiseen vaan ei tahtonut olla muiden kokeiden vuoksi ja ne sen lepopäivät halusin pitää lepopäivinä, joten ajattelin, että näillä mennään, siinähän katsotaan ne taipumukset eikä pisteytetä eri tehtävistä. Joillekin tauko tekee hyvääkin.

Viime kesän taippareissa oli mieletön helle niin nyt sitten satoi vettä ja oli vilposaa. Tämäkin keli oli silti parempi kuin se helle, joten se ei haitannut meitä. Kokeissa oli yhteensä 18 koirakkoa, jotka oli jaettu kolmeen ryhmään. Olimme ensimmäisessä ryhmässä lähtövuorolla viisi. Kokeen alussa kaikki koirat olivat tuomarin ympärillä puoliympyrässä ja tuomari kävi tervehtimässä koirakot läpi. Ennen vuoroamme katsoin muutaman muun koirakon vesinoudot ja hakuruudut läpi. Tuomari oli rento ja samalla topakkakin, oikein mukava kuva jäi hänestä. Koiraa olisi saanut käydä uittamassa ennen koetta, mutta melko harva kävi kun keli ajoi miltei saman asian.
   Dana kävi melko kuumana odotellessamme vuoroamme, viime kesän kokeessa ei ihan noin kuumana käynyt. Kovasti se veti eteenpäin niinkuin olisi jo halunnut hommiin. Vuoromme koitti ja menimme suorituspaikalle, jossa tuomari kysyi koiran nimen ja tervehti sitä. Vesinoudossa heitettiin ensin lokki veteen linnun ääntä matkien, ja koiran sai lähettää hakemaan sen. Dana toi lokin käteen asti ja otin sen jälkeen sen vierelleni. Seuraavaksi ammuttiin laukaus ja lokki heitettiin veneestä kauemmas ja koiran sai lähettää hakemaan. Dana toimi tosi hyvin ja toi linnun taas suoraan käteen. Tuomari sanoi, että ompa nopea uimari ja kerroin sitten hänelle, että harrastamme vesipelastusta, ja rupattelimme siitä sitten hieman. Tuomari sanoi, että osio meni hyvin ja saamme jatkaa seuraavaan osioon.

Matka jatkui hakuruutuun. Dana oli jälleen kovasti jo menossa hommiin. Hakuruutuun oli ripoteltu 5 varista ja kuudes eli markkeerausvaris heitettiin laukauksen ampumisen jälkeen. Lähetin Danan noutoon ja se lähti heti markkeerausvarista noutamaan, otti sen suuhun, mutta jostain kumman syystä puotti sen ja lähti etsimään toista. Kohta se tuli toisen kanssa sieltä ja antoi sen minulle. Olin aivan ihmeissäni, että mikäs se tuo temppu olikaan, ei ole koskaan tehnyt sellaista. Tuomari sanoi, että ei anneta sen tehdä noin, otetaampa markkeeraus uusiksi. Varis heitettiin taas Danan ollessa sivullani, lähetin Danan noutoon ja Dana lähti heti hakemaan sen. Nyt otti sen suuhunsa ja toi suoraan minulle. En tiedä mikä sillä oikein sitten oli siinä aluksi. Sitten lähetin sen uudelleen ja lähti aika laajaa hakua tekemään niin tuomari sanoi, että kutsu takaisin ja lähetä uudestaan toiseen suuntaan. Danalla oli kova vauhti päällä, eikä meinannut tulla luokse kun kutsuin sitä, se olisi vaan halunnut jatkaa hommia. Siitäkin tuomari huomautti. Aiemmin ei kyllä ole ollut sitäkään ongelmaa, vaan johtuiko sitten siitä sen kuumumisesta kun oli niin into piukeana siellä..  Korvat oli koristeena ;)

Dana toi neljä lintua minulle hyvällä innolla suoraan käteen ja tuomari sanoi, että riittää ja koiran saa kytkeä. Jännitin, että iiks, mitähän se sanoo, keskeytyikö koe siihen. Tuomari sanoi, että hyvällä innolla nostaa linnut ylös ja toimittaa minulle, muutamia erikoisia juttuja tapahtui, mutta jännitystä on kuulemma oltava ja hän ei voi olla päästämättä Danaa jäljelle. Olin aivan, että onko tämä todellista, mekö päästiin jäljelle! Katsoin sitten vielä viimeisen koiran suorituksen vedessä ja haussa ja lähdimme sitten odottamaan vuoroamme jäljelle. Kävelin tuomarin ja OSN:n puheenjohtajan kanssa samaa matkaa niin siinä poristiin Danan suorituksesta, puheenjohtaja sanoi, että sehän meni hyvin ja kehui Danaa. Ihmeteltiin siinä vielä sitten yhdessä sitä Danan toimintaa sen ensimmäisen variksen kanssa, mutta todettiin, että eipä noiden koirien aivoituksista aina tiedä..

Danan jäljestysvuoroa odotellessani ajattelin, että jos tämä nyt kosahtaa tähän, niin en kyllä enää vie sitä taippareihin.. Toisaalta ajattelin, että se kolmehan kyllä on se maaginen numero, että toisaalta voishan sitä vielä ehkä kerran koittaa jos ei nyt tärppää. Monet joutuu kolmestikin yrittämään.. Siinä mielessä tuossa kokeessa on "armotonta" toisin kuin monissa muissa kokeissa, että kaikkien aiempien osasuoritusten tulee olla hyväksyttyjä ennen kuin pääsee etenemään seuraavaan.
   Jäljestysvuoro koitti ja tuomari ohjeisti näyttämään koiralle jäljen alun, josta sitten sain lähettää koiran jäljestämään. Danahan kävi edelleen kuumana, niin alussa se kävi oman pikku kierroksen tuomarin luona, vaan sitten lähti heti jäljestämään ja mietin ääneen, että onko se oikeilla jäljillä niin tuomari sanoi, että se menee ihan jäljen päällä, eli hyvin menee. Sanoinkin, että se käyttää paljon ilmavainua, niin tuomari totesi, että se on vaan parempi niin. Kohta näkyikin kun Danalla oli pupu suussa ja pillitin sen luokseni, ja se toi pupun taas suoraan minulle. Sitten tuomari antoi luvan kytkeä koiran ja puheenjohtaja sanoi minulle vielä hymyissä suin, että onneksi olkoon! Sanoin, että ei voi olla totta, otan kyllä tänään yhet tämän kunniaksi!


Ennen kunniakirjojen jakamista keräännyttiin vielä porisemaan, niin puheenjohtaja totesi, että "on se vaan mukava nähdä kun nämä mun lempioppilaat taipuu" ja selvitti siinä vielä historiikkia kun olimme vuosi sitten sen ryhmässä taipparikurssilla. Olin kyllä aivan mielissään kun hain kunniakirjan, niiin mielissään! Suurin osa koirakoista taipui, oli hyvä päivä. Viime kesän taipparipäivänä oli päinvastainen tilanne, suurin osa koirakoista ei taipunut..
Tuomari kannusti kaikkia meitä taipuneita lähtemään nome-puolelle (=noutajien metsästyskoe). Se kyllä kiinnostaisi minua kovasti, taippareiden myötä meillä olisi ovet auki sinnekin suuntaan ja nyt Danan voi ilmoittaa näyttelyissä käyttöluokkaan. Voisihan sen siellä vielä varsin käyttää ja katsoa mitä sanovat :)

Hienosti meni, olen tosi ylpeä Danasta, tiesin että se pystyy kyllä siihen (vaikka välillä meinasikin usko loppua :D )


KOESELOSTUS 16.6.2015 Cannonpowder Zoey

1. Sosiaalinen käyttäytyminen Suhtautuu ystävällisesti ja myönteisesti vieraisiin ihmisiin ja muihin koiriin     HYVÄKSYTTY
2. Uimahalu Hyvä uimahalu     HYVÄKSYTTY
3. Hakuinto Hakee riittävän hyvällä innolla koko suorituksen ajan     HYVÄKSYTTY
4. Noutohalu Empii hieman variksilla, ottaa kuitenkin oma-aloitteisesti     HYVÄKSYTTY
5. Nouto-ote Hyvä pehmeä ote     HYVÄKSYTTY
6. Palauttaminen Jättää ensimmäisen variksen palauttamisen kesken, lopussa kaikki ohjaajan käteen     HYVÄKSYTTY
7. Reagointi laukaukseen Tarkkaavainen, rauhallinen     HYVÄKSYTTY
8. Itseluottamus ja aloitekyky Hyvä     HYVÄKSYTTY
9. Yhteistyö Voisi toimia hieman paremmassa yhteistyössä ohjaajan kanssa     HYVÄKSYTTY
10. Yleisvaikutelma Tänään hyviä taipumuksia esittänyt narttu, joka voisi kuunnella ohjaajaansa paremmin     HYVÄKSYTTY

HYVÄKSYTTY

Tuomari: Tapio Sihvonen

Illalla uni maistui, reipas tyttöni <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti