tiistai 23. helmikuuta 2016

Danan ruokavaliokontrolli

Kävimme Danan kanssa pari viikkoa sitten kontrollissa eläinlääkärillä. Kävi matkalla hieman köpelösti kun sinne vievä sivutie oli peilijäässä. Ajoin hitaasti kun näin, ettei tietä oltu hiekotettu ja autossa vieläpä kitkat alla. Viimeisessä mutka ennen eläinlääkäriä oli kuitenkin liian tiukka ja renkaat ei pitäneet yhtään niin luisuimme vaan ojaan. Olin aivan, että mitä kummaa just tapahtui ja istuin autossa miltei vaakatasossa. Sitten kiiruhdin äkkiä autosta ulos ja menin avaamaan kontin, Dana oli siellä aivan ihmeissään nurkassa seinää vasten, että mitä tämä meinaa. Päästin sen ulos ja se oli sitten onneksi ihan reippaana, soitin eläinlääkäriltä apua ja hän hälytti lähellä olevalta maatilalta traktorin paikalle. Tunnin verran siinä vedettiin ennen kuin saatiin auto ylös. Tuossa mutkassa oli kuulemma liukasteltu aiemminkin ja tie olisi pitänyt hiekoittaa jo aiemmin vaan oli jäänyt sitten hiekottajalta hoitamatta.. Dana oli ihmeissään kun joutui odottelemaan tallissa karsinassa sen aikaa, vaan hyvin tyttö oli siellä onneksi pärjännyt.

Uutta kuvaa Danasta

Eläinlääkäri otti ystävällisesti meidät vastaan, vaikka toiset ajat sitten myöhästyivätkin. Eläinlääkäri kehui Danan yleiskuntoa ja rauhallisen keskittynyttä olemusta. Sanoi, että hänestä Dana on hyvännäköinen ja sopusuhtainen. Turkki ja iho hyvässä kunnossa myös. Saan kuulemma olla ylpeä kun olen saanut Danan niin hyväksi. Vielä otetaan kokeiluun lammas, maitotuotteet yksi kerrallaan, herne ja vielä sika uudestaan. Sitten kokeillaan kuivamuonaa, joista täytyy vielä päättää kumpaa vaihtoehdoista kokeilen. Eläinlääkäri ehdotti Trovetin Hypoallergenic peura-peruna-ruokaa ja minä ehdotin Acanan Singles Lamb & Okanagan Apple. Eläinlääkäri tutki tuoteselosteen ja totesi sen näyttävän ihan varteenotettavalta vaihtoehdolta. Täytyy katsoa asiaa sitten lähempänä kun se on ajankohtaista, että kumpaan päätyy ja kumpaa on paremmin saatavilla.


Aikuisiän allergioissa tympeää on se, että koira yleensä herkistyy iän myötä sitten lisää. Esimerkiksi Dana saattaisi joskus herkistyä tulevaisuudessa vielä riistallekin. Kääntöpuoli siinä sitten on se, että vaikka herkistymistä tapahtuisi lisää niin sietokyky voi kuitenkin tulla takaisin ruoka-aineisiin, joita ei ole aiemmin sietänyt. Kävimme mustissa ja mirrissä viime viikolla punnituksilla ja Danan paino oli oikein hyvä 27,2kg, eli painoa on tullut noin kilo lisää. Nyt Dana onkin saanut paljon ruokaa päivässä, koska määrä tuplattiin n. 3 viikkoa sitten. Tuolloin huomasin, että se oli laihtunut pikku hiljaa, välillä saattoi joissain asennoissa kylkiluutkin erottua hieman. Ruoka on ollut niin vähärasvaista, etenkin silloin kun söi pelkkää poroa. Ei se onneksi missään vaiheessa liian laiha ollut, mutta laihempi kuin tarvisi olla. Nyt onneksi alkaa tyttö olla enemmän itsensä näköinen, aika lailla ihannepainossaan. Tällä hetkellä Danalla on aamuruoan lihaproteiinina hirvi ja iltaruoalla poro/hevonen. Poron vähärasvaisuuden vuoksi lisään myös voita ruokaan pikku nokareen.

Ruoan tuplaamisen myötä paino on noussut ihannelukemiin
 
Ikäväkseni huomasin toissa sunnuntaina, että Danalla on kainalossa märkivä läntti. Puhdistelin sitä sen päivän laimennetulla Betadinella ja soitin maanantaina eläinlääkärille. Maissihan sillä aiheutti kutinaa, jonka vuoksi on rappaillut itseään ja vielä ne kosteat kelit siihen päälle niin todennäköisesti on niiden molempien aikaansaamaa. Eläinlääkäri ohjeisti putsailemaan laimennetulla Betadinella ja voitelemaan sen jälkeen Canofite-tipoilla kahdesti päivässä. Tein työtä käskettyä ja leikkasin lisäksi karvat siltä alueelta. Iho lähti selvästi paranemaan Canofitella ja märkiminen jäi pian pois. Seuraavana päivänä tunsin toisessa kainalossa ihottumanäpyn ja tein saman operaation siihen ja sekin lähti helpottamaan. Sehän tuossa ihottumassa on aina ikävä puoli kun se tahtoo herkästi alkaa leviämään ja etenkin nuo alueet on niitä, joissa herkästi alkaa kosteus muhimaan. Mutta toivottavasti se tästä, seurailemme tilannetta, toistaiseksi iho on nyt rauhoittunut noilla toimenpiteillä. Ja toki pakkanenkin on voinut auttaa asiaa.

  Kauppareissuni aikana oli kuski vaihtunut :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti