maanantai 27. kesäkuuta 2016

Nomen ALO-koulutus

Osallistuimme Danan kanssa OSN:n järjestämään nome-koulutukseen pari viikkoa sitten, joka oli tarkoitettu nome alo-koirille. Olin innoissani koulutuksesta, sillä olen toivonut koulutusta nomen suhteen kun se on itselle vähän tuntemattomampi laji, joka kiehtoo tosi paljon. Rita, ensimmäinen koirani ja ainoa täysin käyttiksemme, olisi varmasti ollut ihan omiaan nome-puolella.. Ja oikeastaan monella muullakin puolella, mutta onneksi sai olla mukana metsällä ja siellä toimikin mahtavasti. Mukava kuitenkin Danan kanssa tutustua enemmän nomen maailmaan kun Dana on metsästyskäytössä, taipparitkin on suoritettu ja Danan suvussa sitä käyttölinjaakin kuitenkin on. Ja ennen kaikkea viettejä ;)

Paikan päällä meidät jaettiin ryhmiin ja ryhmissä liikuttiin neljällä eri pisteellä, joita olivat; linjalähetys, markkeeraus (+kaksoismarkkeeraus), lähihaku ja yleiset nome-asiat. Ensin mentiin linjalähetykselle. Siinä palautui jo hyvinkin muistiin Danan ongelma, joka nolotti jo taippareissa; kuumuminen. Danalla ei ole malttia vaan odotella ja olla silloin kun se tietää, että kohta pääsee hommiin. Siispä alkoi tuo ukina-ääntely kun odoteltiin omaa vuoroamme ja katseltiin muiden koirakoiden työskentelyä. Tuossa kuumumisessa on sekin ollut ongelmana, etten tiedä mitä sille voisi tehdä.

Linjalähetys-rastilla

Jonkin verran ollaan linjoja tehty Danan kanssa kun harjoiteltiin taippareita varten ja on sitä tehty metsälläkin. Koira pyydettiin ensin sivulle perusasentoon (mikä Danalla on vähän sinne päin :D) ja sitten lähdettiin yhdessä kävelemään kouluttajien määräämille kohdille. Sinne pudotettiin ensin dummy. Sitten käveltiin yhdessä pois, mahdollisimman suorassa linjassa. Sitten käveltiin ensin suoraan ja hieman kääntäen vasemmalle, toiseen paikkaan, johon kouluttaja ohjeisti. Sinne pudotettiin dummy ja käveltiin pois taas mahdollisimman suorasti. Sitten perusasentoon, noutajatalutin pois, kädellä osoitus dummyyn ja lähetys "Eteen!". Dana lähti salamana hakemaan, otti dummyn ja toi sen suoraan käteen. Sitten käännyttiin, koira perusasentoon, osoitus dummyn suuntaan ja lähetys. Hienosti toi myös toisen dummyn. Kouluttaja sanoi, että linjat meni tosi hyvin ja koira palauttaa hyvin suoraviivaisesti dummyt. Ainoastaan minun tulee kiinnittää huomiota, että kävelen varmasti suoraan enkä polkuja pitkin, koska koirakin seuraa sitten niitä minun reittejä. Se täytyy muistaa kun seuraavan kerran treenaa linjoja. Danakin vähän rauhoittui kun pääsi tekemään.

Sitten menimme markkeeraus-rastille. Siinä sanoin Danan kuumumisongelmasta ja sain siihen kivasti vinkkejä, miten sen suhteen voisi toimia. Danalla kuumuminen johtuu siitä, että se ei malttaisi odottaa, että pääsee tekemään. Kouluttaja sanoi, että voin ehdottomasti palkata sitä hiljaa-olemisesta. Paljon on ollut sellaista käsitystäkin vallalla, ettei koiraa palkata näissä hommissa, mutta hän sanoi, että ehdottomasti kannattaa kun se ruoka rauhoittaa sitä koiraa, jolloin se oppii olemaan rauhallisesti ja odottamaan omaa vuoroaan. Niinpä minä sitten palkkasin Danaa aina rauhassa olemisesta. Menimme vielä tuon vinkin jälkeen odottamaan vuoroamme, koska Dana ehti jo vähän kuumua siinäkin kun juteltiin niin kouluttaja sanoi, että kuumuneena sitä ei kannata päästää töihin. 

Sitten kun vuoromme tuli niin menimme rastille ja palkkasin sitä koko ajan siitä, että se on rauhassa. Myös sen ajan syötin sitä, kun sorsapilli äänsi. Sitten tyttö oli rauhallisempi, avustaja oli heittänyt markkeeraus-heiton ja sain lähettää Danan dummylle käskyllä "Hae!". Markkeerausta ei olla hirveästi treenattu ja se näkyi siinä, että Dana lähti hakemaan silmillään dummya eikä heti löytänyt sitä. Ei siinä onneksi kauaa mennyt kun hoksasi, löysi dummyn ja sain pillittää sen luokseni. Toinen kerta meni jo paremmin, tehtiin kaksoismarkkeeraus. Ensin nakattiin yksi dummy pillillä äännellen, sitten toinen eri suuntaan. Lähetin Danan hakemaan ensin toisen ja sitten sen jälkeen toisen. Lähetykset meni hyvin, toista dummya Dana taas joutui hieman etsimään. Kouluttaja sanoi, että Dana etsii vähän pienemmältä alueelta, ja sille olisi hyvä treenata vähän laajempaa aluetta. Hyvin palautti dummyt käteen.

Sitten oli lähihaku-rasti. Siinä minun tuli pyytää Dana sivulleni ja heitin siitä pari dummyä maahan meidän sivuille. Sitten astelin eteen, Dana jäi paikoilleen, käännyin katsomaan Danaa ja aloin pillittää lähihakupillitystä (PI-PIUU). Se tulikin luokseni. Kouluttajat sanoi, että ompa jännä juttu, tehdään uudelleen. Tehtiin sama uudelleen ja sama toistui. Sitten kouluttajat pyysi minua pillittämään luoksetulopillityksen, jolloin Dana jälleen tuli luokseni. Kouluttajat huomasivat, että luoksetulo-pillitys sekä lähihakupillitys kuulostaa hirveän samanlaisilta miten pillitän ne. Sain sitten uuden lähihakupillityksen, jota ei pitäisi sekoittaa luoksetulopillitykseen. Se on PIPIPIPIPIPIPIPIPIPI... Ja sitä pillitetään kokoajan kun Dana on dummyjen lähellä.

Jatkoimme sitten sillä pillityksellä harjoituksia. Minun tuli tehdä sama juttu mikä alussa, mutta seuraavaksi näyttää käsi alhaalla lähihaun merkkiä. Dana poimi hienosti dummyt maasta ja toi ne minulle. Se meni tosi kivasti. Tältäkin rastilta opimme uutta ja lähihakua täytyy alkaa treenaamaan uuden pillityksen avulla. Hienoa kun sekin asia huomattiin tässä vaiheessa niin en enempää möhli sen pillityksen kanssa :)

Viimeisellä rastilla koirat vain olivat

Neljäs rasti liittyi yleisiin asioihin, jonka aikana koirat vain odottelivat paikallaan. Dana oli mukavan rauhallinen, eli palkkaus oli auttanut selvästi kuumumis-ongelmaan. Huomasin sen pitkin treenejä kuinka se alkoi rauhoittua ja hoksata, että saan namia kun maltan rauhoittua. Varmasti myös se tekeminen lopulta palkkasi sitä. Yleisissä asioissa käytiin läpi noutajan kouluttamista metsästyskoiraksi pennusta alkaen. Käytiin läpi nome-seuraamisen opettamista, joka on erilaista kuin toko-seuraaminen. Toko-seuraamisessa on toivottua, että koiralla on katsekontakti ohjaajaan kun taas nome-seuraamisessa on toivotumpaa, että koiran katse on ympäristöön, jotta koira näkee mitä ympäristössä tapahtuu. Myös yleisestä hallinnasta oli puhetta. Oli ihan huippu hyödyllinen koulutus meille, onneksi tämä järjestettiin! Tuli monta kotiläksyä ja paljon pohdittavaa. Tästä voidaan hyvillä mielin jatkaa treenaamista, katsotaan lähdetäänkö joku päivä vielä nome-kokeisiin, ne kyllä kiehtoo tosi paljon!

Ja Dana oli ihanan rauhallisesti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti