sunnuntai 3. toukokuuta 2015

PK-Jäljestys

Olen tehnyt Haltille pienestä pitäen harjoitusjälkeä samalla kun olen tehnyt Danallekin. Olen haaveillut jäljestyksen aloittamisesta molempien kanssa jo pitkään ja nyt toive vihdoin toteutui. Aloitimme Haltin kanssa tällä viikolla PK-jäljestyksen alkeiskurssin Kempeleessä Koirakoulu Kisman kautta. Sain onneksi sovittua joustavasti treeniajat työvuorojeni mukaan niin, että käyn kahden eri ryhmän kanssa treeneissä, koska teen vuorotyötä enkä pääsisi yhdellä kurssilla joka kerralle.

Jäljestäminen kuuluu on palveluskoiralajeihin, ja siinä voi kilpailla kun koira on suorittanut käyttäytymiskokeen (BH) hyväksytysti. Jäljestäminen on erinomainen laji ikää ja kokoa katsomatta. Jäljestämisessä tehtävänä on etsiä ja jäljestää maavainun avulla ihmisen kulkema jälki ja ilmaista jäljellä olevat jälkikepit. Koiran tulee pystyä jäljestämään eri alustoilla ja erilaisissa sääoloissa.

Palveluskoira-jäljestyksen lisäksi on olemassa metsästyskoirien jäljestyskoe (MEJÄ). Siinä ei jäljestetä ihmisen jälkeä, vaan eläintä. Danan kanssa olemme ilmoittautuneet mejän alkeiskurssille, joka järjestetään tässä kuussa.

Kävimme ensin hieman teoriaa läpi jäljestyksestä ja jäljen teosta ja sitten jokainen siirtyi tekemään omaa jälkeä. Alussa aloitetaan jäljen teko lyhyeltä nurmikolta ja sitten vasta edetään vaikeampaan maastoon kun nurmikolla on tarpeeksi harjoiteltu. Kurssilla ainakin pari ensimmäistä kertaa tehdään nurmikkokentällä. Autotiet ja moottoritie oli siinä nurmikkokentän vieressä. Olihan se varmasti hassu näky kun isolla nurmikkopläntillä ihmiset kyykkivät tasaisessa rivissä ja etenivät pikkuaskelin eteenpäin.

Otettiin siis riittävät etäisyydet toisiin ja alettiin tekemään n.20 m jälkeä. Jäljen alku merkattiin tikulla, tampattiin maata ja siihen asetettiin kasa namuja. Sitten lähdettiin tasaisesti etenemään eteenpäin tampaten maata, tietyllä tekniikalla namuja pudotellen, niitä ei saanut olla liian harvakseltaan vaan tasaisesti. Jäljen loppuun jätettiin sitten paras herkku rasiaan odottelemaan. Siitä jatkettiin matkaa sitten normaalisti kävellen ja oma ja toisten tekemät jäljet kaukaa kiertäen.

Merkkitikku

Jokainen koirakko suoritti yksitellen jäljen. Olin yllättynyt kuinka keskittynyt Halti oli jäljestykseen vaikka ajattelin, että se varmaan kiinnittää huomiota teillä ohimeneviin autoihin kun on luonteeltaan vilkas ja huomioi ympäristöä. Se heti alussa keskittyi ja lähti kulkemaan jälkeä hienosti. Oli tosi mukava seurata kuinka mieluista puuhaa se selvästi oli sille. Tästä on mukava jatkaa.

Saimme kotiläksyksi alkaa vaikeuttamaan hieman jälkeä. Meillä on kahden viikon päästä vasta seuraava kerta, koska töideni puolesta en pääse, mutta mukava kun voimme kuitenkin kotiläksyjen kautta harjoitella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti