torstai 14. toukokuuta 2015

Taipparin hakutreeniä

Keräsin noutajaharrastajia pikku porukan kasaan lauantaina ja lähdettiin treenaamaan noutojuttuja taippareita varten. Toin mukanani linnut, jotka olin ottanut yöksi sulamaan edellisiltana. Treenaamassa oli yksi kultainennoutaja ja käyttis labradori. Dana odotteli autossa kun treenattiin ensin näiden kahden koiran kanssa. Otettiin niiden kanssa noutoa maalla ja vedessä sekä riistaan tutustumista. Lopussa labbis kokeili myös parilla damilla hakua ja se meni hienosti.

Dana hakuruudussa:

MarkkeerauslintuLopuksi otettiin Danalle hakuruutu. Tavallisesti taippareissa kaikki linnut ovat variksia, mutta koska minulla ei ole niin montaa varista ja muita lintuja taas löytyy, niin ollaan treenattu NOME-kokeen (noutajien metsästyskoe) hakuruudun tyylisesti eli eri linnuilla. Otin kaikki kuusi lintua ja levitin ne kaverin kanssa hakuruutuun. Viime syksynä ollaan viimeksi treenattu linnuilla, joten vähän mietin siinä, että mitähän se Dana sanoo. Kaveri avusti heittämällä markkeerauslinnun. Dana lähti ensin hakemaan sitä, mutta pysähtyi nuuskimaan sitä ja jatkoikin matkaa eteenpäin etsimään muita lintuja. Se markkeerauslintu sattui olemaan vieläpä koskelo, Danan yksi lemppari, niin olin ihmeissäni kun se ei napannutkaan sitä heti, mutta annoin sen tehdä töitä rauhassa ja omalla painollaan. Se kävi hakemassa telekän ensin ja sen jälkeen kun oli palauttanut sen minulle, se kävi hakemassa koskelon ja toi sen minulle.

Sitten löytyi mukavasti kyyhkyä, varista, sorsaa ja kaikki kantoi minulle. Kyyhky on sellainen lintu, että siitä irtoaa usein pikkusulkia kun koira nappaa sen suuhunsa, niin sen vuoksi kaikki koirat ei tykkää noutaa sitä. Viimeinen jäljellä oleva lintu oli korppi ja se oli kaikkein kauimpana ja ihan ruudun sivussa. Korppi haisee usein voimakkaasti ja kaikki koirat eivät siitä hajusta pidä. Dana ei ole onneksi vierastanut kyyhkyä eikä korppia.
Dana ottaa usein vainua maan lisäksi ilmasta, mutta nyt tuulesta ei ollut juuri apua korpin löytymiseen ja Dana oli ihan eri puolella ruutua, niin toimin kuten taippareissakin toimittaisiin ja lähdin kävelemään ruudussa pikkuisen lähemmäs ja lähetin sen sopivammasta paikasta lintua kohti. Se oli hyvä, sillä Dana sai vainun ja löysi linnun lopulta ja kantoi sen painavan mustan raakkusen minulle. Hakuruutu meni siis erittäin hyvin, Dana toi kaikki linnut minulle, vaikka taippareissa riittääkin usein esim. viiden linnun tuonti. Tästä sai hyvää luottamusta taas taippareihin, että kyllä se tyttö osaa, ei ole siitä ainakaan kiinni. Hyvällä innolla myös teki hommia.
Lopuksi noutajat saivat vielä leikkiä keskenään ja sehän oli iloista menoa. Treenien jälkeen lähdimme vielä käymään Danan ja Haltin kanssa lenkillä metsässä ja tytöt juoksivat mielissään. Onneksi alkoi satamaan vasta kun lähdimme ajelemaan kotia kohti. Loppupäivän tytöt olivatkin väsyneitä ja uni maittoi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti