keskiviikko 31. elokuuta 2016

Äkillinen kuolaaminen

Muutama viikko sitten sattui aika erikoinen juttu nimittäin Dana alkoi yhtäkkiä kuolaamaan ihan urakalla. En tiennyt mikä sen olisi voinut laukaista, koska sellaista ei ollut koskaan ollut. Vielä ennen töihin lähtöäni Dana oli ihan normaalisti eikä mitään viitteitä siitä kuolaamisesta. Vein tytöt äidille hoitoon ja lähdin itse töihin. Kun käytin Danan ulkona ennen töihin lähtöä niin se näytti etsivän kakkapaikkaa, mutta alkoikin syömään heinää, jolloin kutsuin sen pois. Kun äitini oli tullut kotiin, oli lattialla ollut lammikko. Sitten se oli huomannut, että Danalla valuu kuola ihan jatkuvalla syötöllä, tyyliin tippa per muutama sekunti. Äiti oli laittanut Danan kuistille ja alkanut siivoamaan. Danassa ei ollut mitään muuta normaalista poikkeavaa kuin tuo voimakas kuolaaminen. Kuola oli enemmän vedenomaista kuin kuolamaista ja sitä tippui vain oikeasta suupielestä. Lisäksi Dana oli yrittänyt syödä ulkona heinää aivan kuin jollain vimmalla. Minä tietysti olin töissä tosi huolissani, että mitä ihmettä tuollainen voi tarkoittaa.

Lammikko lattialla

Tippoja valui tiheästi

Kello oli jo iltapäivällä sen verran, ettei klinikat olleet auki niin ajattelin, että seuraillaan tilannetta. Ruokaa ei uskallettu antaa kun ei tiedetty mikä sillä on. Suu, hampaat ja kurkku koitettiin katsoa läpi, ettei siellä ole mitään ylimääräistä. Samalla etsin netistä tietoa ja sitä löytyi jonkin verran. Ihan rotuihin katsomatta on ollut yleisesti tällaisia tapauksia. Joku oli syönyt vierasesineen, toista oli närästänyt.. Antepsin-pahoinvointilääkettä oli näissä tapauksissa annettu. Annettiin varalta yksi annos Danallekin sitä siinä vaiheessa, koska siitä ei pitäisi mitään haittaakaan olla. Parasta tietoa löysin kun menin varsin labradorien facebook-ryhmään ja kirjoitin sinne "etsi tästä ryhmästä"-kenttään sanan kuolaaminen. Sieltä selvisi, että hyvin moni asia voi laukaista kuolan voimakkaan erityksen; huonovointisuus, närästys, jonkin sopimattoman syöminen, tikku tms. vierasesine suussa, tulehdus kurkussa, jokin ihana haju, tyhjä vatsa, kurkkukipu, stressi, väsymys, allergia, sammakon maistelu, lumen ja jään syöminen ym. Kuulemma se kestää usein 2-4 tuntia ja menee ohi levolla ja ruoalla.


Kotona Danalla pidettiin syöttölappua ja kun se alkoi olla kauttaaltaan märkä, vaihdettiin toinen tilalle. Sitten tarjosin sille puolikkaan ruoka-annoksen, jonka se söi hyvällä ruokahalulla ja ohjasin sen sitten omalle pedille lepäämään, johon vielä laitoin pyyhkeen pohjalle. Jonkin ajan päästä huomasin, että kuolaaminen oli loppunut. Se tosiaan kesti sen muutaman tunnin ajan hyvin voimakkaana, jonka jälkeen se vain lakkasi. Olisiko syynä ollut sitten jonkun kasvin maistelu tai tyhjä vatsa tai joku muu, en tiedä. Oli merkillinen juttu, mutta onneksi se lakkasi itsekseen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti