lauantai 16. joulukuuta 2017

Eläinlääkärissä

Niin sitä täytyi varata Danalle aika eläinlääkäriin. Olen seurannut jo pidempään, että sillä on selvästi lisääntynyt juomisentarve sekä pissaaminen. Pissaaminen on ollut sellaista, että vaikka olisi pidättänyt vain kolme tuntia niin se menee heti tuohon meidän ulko-oven edustalle pissalle kun menemme ulos. Lisäksi yleensä sen pissaaminen on sitä, että se pissaa kerran kunnolla ja sen jälkeen tosi harvoin enää ollenkaan lenkin aikana niin nyt on saattanut pissata jopa kolmesti. Pissa on usein ihan vaalean keltaista, vaikka olisi pidättänyt yön ajan. 

Mitä juomiseen tulee niin Dana juo selvästi enemmän kuin Halti. Määrää on vaan hankala mitata kun molemmat juovat samasta kupista. Dana on käynyt melko tiheästi juomassa ja kun huomaa, että ollaan lähdössä ulos niin on käynyt usein vielä juuri ennen lähtöä juomassa vaikka on saattanut jo muutenkin juoda ennen sitä. Tytöillä on 1 litran vesikuppi tilavuudeltaan ja yleensä riittää kun kahdesti päivässä on vaihdettu vesi. Harvoin juovat koko kupin tyhjäksi, mutta joskus melkein, jos ovat saaneet luut. Joskus käy juomassa tarpeiden teon jälkeen ellei ole juonut juuri ennen sitä. Olen laskenut, että Dana on saattanut juoda neljä kertaa peräkkäin sen jälkeen kun on tullut ulkoa. Ei ole juonut paljoa kerralla, mutta kuitenkin. Ei Halti sellaista harrasta. Muita selkeitä oireita Danalla ei ole ollut.

Nyt olen kiinnittänyt erityisen paljon huomiota näihin asioihin viime aikoina ja päätin varata ajan lääkäriin. Kyllä oli vedet silmissä aikaa varatessa, kaikenlaisia kauhukuvia pyöri mielessä.. Ihan kamala mikä huoli, varmaan Ritan Addison-sairastaminen on vaikuttanut myös siihen, kuinka kaikki sairaudet pelottaa.. Muille en tällaisissa asioissa vie kuin luottoeläinlääkärillemme ja hieman huonosti oli sille aikoja saatavilla. Suosittelivat sieltä, että soitan sille eläinlääkärillemme seuraavana aamuna akuuttia aikaa ja sain samalla ohjeistuksen ottaa pissanäytteen Danalta. Jännitin saanko sen pissanäytteen otettua, mutta onneksi sain ujutettua rasian alle kun Dana meni pissalle. Täytyi varjella, ettei näytteeseen pääse lunta tms ja vähän kuumotti kun nousin ylös kyykkäämästä rasian kanssa niin kuusesta tippui lumet päälle. Onneksi sain rasian juuri työnnettyä käden verran kauemmas "lumiputouksesta". Soitin sen jälkeen klinikalle heti kahdeksalta akuuttia aikaa ja saimme ajan iltapäivälle. Valitettavasti sen verran myöhäiseen iltapäivään meni aika, että siinä vaiheessa aamulla otettu pissanäyte olisi jo vanha (ei saa olla yli 4h vanha), joten minun piti ottaa uudestaan näyte iltapäivällä.


Onnistuin onneksi näytteen ottamisessa ja Dana pissasi siinä kunnolla. Ajattelin siinä vaiheessa, että kyllä Danalta on loppupeleissä suht helppo ottaa pissanäyte kun se pissaa aina samalla tavalla. Haltilta olisi varmasti tosi vaikea ottaa kun se heittelee aina peppuaan miten sattuu ja on enempi merkkailija-tyyppinen kun käy pissalla. Sitten lähdimme klinikalle ja siskoni tuli mukaan. Eläinlääkäri otti meidät vastaan ja Danalla lakkasi häntä heilumasta siinä vaiheessa kun tultiin huoneeseen, taisi aavistaa, että nyt ei ole mukavia asioita tiedossa. Eläinlääkäri kyseli Danasta asioita ja totesi, että otetaan parit verikokeet ja ultrataan. Sanoi, että hyvässä painossa olen saanut sen pidettyä. Sen verran katsoi pissanäytettä, että se on tavallista laimeampaa. Ultrassa Danan pissarakko oli yllättävän täynnä, vaikka Dana oli vasta käynyt pissalla. Sitä ihmettelimme kaikki. Sen vuoksi olikin vähän hankala nähdä, onko mitään poikkeavaa (sen lisäksi että se oli täynnä), mutta näytti siltä, ettei olisi mitään erityistä. Verikokeiden otosta Dana ei tykännyt, silloin ei kiinnostunut edes makupaloista. Raukka istui vaan ja käänteli päätään muualle. Hienosti kyllä kesti sen. Eläinlääkäri sanoi, että soittelee seuraavana päivänä minulle tuloksista. Sanoi, ettei ole ainakaan sokeritautia eikä munuaisissa mitään. Epäili matalaa kroonista virtsatietulehdusta tai janon säätelyn häiriötä.

Minun urhea rakas

Seuraava päivä koitti ja soitto tuli. Verinäytteet olivat ok ja virtsassa ei ollut kasvua, joten ei varsinaisesti viitannut pissatulehdukseenkaan. Eläinlääkäri epäili, että janon säätelyssä on häiriötä. Tähän hoidoksi otetaan Nutrisal, jota käytetään viikon ajan. Jos munuaisaltaissa on suolapitoisuus huuhtoutunut pois niin Nutrisal korjaa tasapainoa. Ensi viikolla on toimitettava Danalta uusi pissanäyte, ja katsotaan missä mennään. Toivotaan parasta.

2 kommenttia:

  1. Toivottavasti kyse ei ole mistään vakavasta. Toipumisia! Lemmikkien sairastelu aiheuttaa kyllä herkästi hysteeristä olotilaa omistajille.

    VastaaPoista