torstai 22. lokakuuta 2015

Pillikoulutuksesta

Tutustuin pillityksen maailmaan ensimmäistä kertaa kun olimme Danan kanssa aikoinaan noutajayhdistyksen toko-kurssilla. Siellä saimme hyvät ja selkeät ohjeet pillikäskyjen opettamiseen. Hankin itselleni heti ACME:n kaksiäänisen pillin ja aloin harjoittelemaan. Äkkiä Dana oppikin luoksetulopillityksen. Siihen käytetään yleisesti kahta lyhyttä vihellystä "PIIP-PIIP".
Lähdin opettamaan sitä Danalle aluksi ruokinnan yhteydessä. Kun ottaa kupin kaapista, Dana kiinnostuu jo siinä vaiheessa tulemaan luokse itsenäisesti, johon oli helppo vain yhdistää pillitys. Sen sujuessa alettiin yhdistämään luoksetulopillitystä sitten eri tilanteissa ja paikoissa, pikku hiljaa vaikeutuen. Myös Halti oli helppo opettaa pillitykseen, sillä se oppi helposti Danan esimerkin kautta käskyt.

Acme Double Whistle

Yksi vihellys "PIIP" tarkoittaa 'istu'-käskyä ja se on samalla myös käsky pysähtyä. Tavoitteena on saada koira istumaan eri etäisyyksillä ja jopa kesken työskentelyn jos tarve vaatii. Tämän käskyn avulla koira yleensä saadaan parhaiten hallintaan. Pillimerkin saa opetettua puhaltamalla ensin pilliin ja näyttämällä samalla käsimerkki. Alussa koira täytyy muistaa palkita aina oikeasta toiminnasta. Harjoittelusta kannattaa tehdä koiralle positiivista, jotta se oppii, että pysähtymisestä seuraa jotain mukavaa, eikä että jokin mukava asia loppuisi.

Toki pillityksissä on hieman eroja, kaikki ei pillitä täysin samalla tavalla, esim. yksi pysähtymisvihellys voi toisilla olla pidempi ja toisilla lyhyempi. Pääpiirteittäin kuitenkin käytetään samoja pillikäskyjä ja yleisesti ottaen yksi vihellys on lähes poikkeuksetta pysähtymiskäsky ja kaksi vihellystä luoksetulokäsky.

Acmen Noutajapilli

Lähihaku-pillityksen "PI-PIIU" Dana oppi myös nopeasti ja se oli aika helppo opettaa. Ripottelin namuja maastoon ja kun Dana oli juuri niiden kohdalla etsimässä niin vihelsin samalla lähihakupillitystä. Suhteellisen äkkiä pääsin yleistämään samaa leluihin ja dameihin, myöhemmin myös riistoihin.

Pilli on hyvin kätevä kaveri ulkona. Pillityksellä luoksetulo on meillä myös ehkä varmempi kuin itse kutsumalla, kuten monilla muillakin. Pillin tuleekin olla se voimakkain ja viimeinen käsky. Pillin käytössä on tärkeää olla tarkkana, että sen vaikutusta ei heikennetä. Toisin sanoen, jos ei voi olla varma, totteleeko koira, kannattaa käyttää mieluummin suullista käskyä. Jos koira ei tottele sitä, juokse koiran luo ja toista käsky ja palaa paikallesi. Täytyy muistaa, ettei koiralle saa pillittää liikaa tai turhaan, ettei pillin merkitys laske. Pillikoulutuksessa on tärkeää olla selkeä ja käyttää selkeitä käskyjä.
Pillin hyvä puoli on myös se, että sen ääni kantaa kauemmas kuin oma ääni ja se erottuu muiden äänien joukosta selvästi.

Tiivistettynä esimerkkejä yleisesti käytetyistä pillivihellyksistä:

Istu! = Yksi vihellys "PIIP"
Tänne! = Kaksi lyhyttä vihellystä "PIIP-PIIP"
Lähihaku= Kaksi laskevaa pillitystä "PI-PIIU", joka usein myös toistetaan
Huomio/Katso tänne!= Yksi lyhyt vihellys "PIP"

Pillityksestä löytyy tietoa mm. Jyry Tuomisen "noutajan pennusta metsästyskoiraksi"-kirjasta, josta olen myös itse saanut paljon tietoa.

1 kommentti: