lauantai 10. helmikuuta 2018

Virikkeistämistä ja aktivointia

Olen etenkin viime aikoina perehtynyt koiran virikkeistämis- ja aktivointipuoleen, koska niistä saa niin paljon hyötyjä. Termeistä sen verran, että aktivointi on aktiviteettia, jossa koira joutuu käyttämään sekä aivojaan että lihaksiaan. Fakta on, että aivojumpalla koiran saa väsytettyä paljon paremmin kuin liikunnalla. Virikkeistäminen on koiran mahdollisuus toteuttaa synnynnäisiä käyttäytymistarpeitaan. Virikkeistäminen vähentää stressiä ja lisää hyvinvointia. Myös koiran ja omistajan suhde paranee. Meillä molemmat tytöt ovat kiinnostuneita myyrästämisestä, Halti vielä enemmän kuin Dana. Halti on saanut muutaman saaliinkin. Ennen ajattelin, että iiks apua kun se sai jonkun hiiren kiinni, mutta nykyään olen sitä mieltä, että antaa palaa. Se tekee hyvää koiralle, että saa toteuttaa luonnollisia käyttäytymismallejaan.

Virikkeistämistä; myyrästäminen

Tätä on hauska katsella, Halti kaivelee isoja kuoppia

Toinen helppo virikkeistämisen keino on ruokahetken vieminen vielä hauskemmalle tasolle ja tarjota ruoka jotenkin muuten kuin vain "tylsästi" kupista. Olen tehnyt sellaista, että kuivanappulat ripotellaan lattialle ja koirille jaetaan omat tilat joissa saavat jäljestää omat ruokansa. Tästä ovat tykänneet tosi paljon! Myös rauhoittaa ahmimiseen taipuvaista koiraa syömisen suhteen (kröhöm, Dana). Olen lisäksi tehnyt sitä, että olen laittanut ruoan johonkin aktivointileluun, joten on täytynyt tehdä vähän enemmän työtä sen saamiseksi. Tämä onnistuu sekä märkäruoalla/raakaruoalla (esim. kongin sisään) että kuivanappulalla (esim. aktivointipallon sisään, josta silloin tällöin tippuu nappula). Usein myös laitan jonkun lelun kuppiin, jolloin syöminen ei olekaan niin helppoa kuin yleensä. Joku päivä ostan kyllä tytöille sellaiset labyrintti-ruokakupit, nekin tuo hieman haastetta ja pähkäilyä ruokahetkiin.

Aamuruokailua kongista 



Sitten aktivoinnista. Olen ottanut milloin mitäkin materiaaleja talteen, joista olen ajatellut, että voisivat sopia aktivointitehtäviin. Esimerkkinä yläpuolen kuvissa lahjapaperirullan hylsy, eli rullalla oleva kartonki. Sen täytin niin, että ihan sinne tiukimpaan/sisimpään mutkaan laitoin ohuen luun, ja siitä eteenpäin väleihin tuli pieniä namuja. Kun ne oli aseteltu sinne, laitoin vielä rullan sisälle muutaman herkun. Tässä käy kuten yleensä pahvisten puuhamateriaalien kanssa, että Danan strategia on repiä koko kartonki herkut saadakseen, kun taas Halti haluaa oikeasti ratkoa miten ne herkut sieltä saa. Muita hyviä aivojumppamateriaaleja ovat esimerkiksi tyhjät margariinirasiat, talouspaperihylsyt, maitotölkit, kananmunakennot ja limsapullot.




Älypelit kehittävät erityisesti koiran turhautumisensietoa. Myös koiran ongelmanratkaisukyky, itsetunto ja itsenäinen toiminta kehittyy. Meillä älypelejä pelataan aina yhdessä. Minä valvon ja täytän peliä koirien odottaessa käskyn alla. Toisen täytyy malttaa aina odottaa kun toinen pelaa ja siitä myös palkataan. Kaikissa peleissä ja leluissa täytyy aloittaa riittävän helpolta tasolta ja nameja saisi tulla aluksi vähän väliä, jotta koira jaksaa kiinnostua lelusta.

Luvan odottamista



Siskoni vinkkasi kätevästä aktivoinnista, nimittäin namujen piilottamisesta viltin mutkaan. Molemmille koirille tulee omat viltit, jonka kerroksiin piilotetaan herkkuja. Sitä mukaa kun herkkuja laitetaan väleihin, taitellaan viltti pinoon. Sitten valitaan sopivat paikat puuhastelulle, jotta aivojumppaa saa tehdä rauhassa. Tässä puuhassa aikaa kuluu hieman enemmän, ja lopputulos on (ainakin yleensä) väsynyt ja tyytyväinen koira.


Uusia aktivointileluja mustista ja mirristä

Ei ole ihan helppo kun hakaset estävät nameja pääsemästä ulos

Tämän sisään voi laittaa vaikka mitä

Meijän nörtti-Halti pelasi hiiripeliä nimeltään "Mouse", mutta ei tykännyt siitä kun hiiri jatkoi aina vaan menoaan vaikka siihen koski

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti