tiistai 24. maaliskuuta 2015

Poroilla ensi kertaa

Kävimme viikonloppuna Haltin kanssa Haltin kasvattajan Satun luona kylässä Torniossa. Halti sai leikkiä siskonsa Mallan kanssa ja paljon ne leikkivätkin. Siskoilla oli aivan sama sävel ja Piitu-emo vahti tytärtensä leikkejä. Iso kiitos Satulle kuvista ja päivästä!

Malla, Pörri ja Halti


Pörri ja Halti


Iltapäivällä lähdimme käymään tutustumassa poroihin. Halti ja Malla saivat ensin leikkiä tilan ruotsinlapinkoiran Pörrin kanssa. Malla ja Satu näyttivät ensin mallia miten aitauksessa toimitaan ja sitten oli meidän vuoromme. Pidin Haltia ensin pitkässä liinassa kaiken varalta, mutta siitä luovuttiin pian, koska Halti oli rauhallisesti ja haisteli vain uutta ympäristöä ja hajuja. Lähdimme Haltin kanssa kiertämään aitausta, pikkuhiljaa koko ajan lähemmäs poroja. Halti alkoi paimentamaan niitä itsenäisesti ja tuntui tietävän mikä on homman nimi.Vauhdikkaampi pätkä ;)


Halti on nopea paimentaja, mutta työskentelee myös rauhallisesti. Se oli jännä huomata, että Halti vaihteli paimennustyylejä; paimensi poroja takaapäin, teki pysäytyksiä ja ohjasi poroja minulle. Mietimme, että mistähän se minulle ohjaaminen johtuu niin jälkeenpäin sain tietää, että se Haltin paimennustyyli on sillä luonteessa. Se vaatii paljon rohkeutta ja lauman lukua, että kiertää tokan eteen pysäyttämään sen. Suurin osa lapinkoirista paimentaa vain takaa. Se on kuulemma vain hyvä asia ja kertoo Haltin monipuolisuudesta, että se paimentaa niin ja osaa kuitenkin paimentaa myös takaapäin. Paimennus päätettiin onnistuneeseen kaartoon ja vein Haltin autoon hetkeksi lepäämään.


Vas. Malla, Piitu ja Halti


Oli hienoa nähdä, että Haltista on paimentamaan poroja.  Paimennuksen jälkeen Halti oli vielä Satun luona hetken hoidossa kun kävin Haaparannassa ostoksilla.

Ensi viikolla lähdemme sitten Pelloon paimentamaan isompia poroja ja niitä on myös sitten määrällisesti enemmän. Alle kolmen viikon päästä sitten taipumuskokeeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti