torstai 3. maaliskuuta 2016

Kaverikoiratoiminta

Osallistuin kaverikoiratoiminnan perehdytystilaisuuteen kuukausi sitten. Perehdytystilaisuudessa täytettiin esitietokaavake ja saatiin infoa kaverikoiratoiminnasta. Perehdytys kesti kaksi tuntia ja sisälsi paljon asiaa. Tilaisuudessa piti täyttää esitietolomake, jossa kysyttiin monenlaisia kysymyksiä koirakkoon liittyen. Kaverikoiratoiminta on Kennelliiton alaista vapaaehtoistoimintaa, jossa koiran avulla tuodaan iloa ja elämyksiä ihmisille, joilla ei ole mahdollisuutta koiran pitoon. Kennelliiton kaverikoirat ja ohjaajat vierailevat eri kohderyhmien kuten lasten, kehitysvammaisten ja vanhusten luona. Vierailukohteita voivat olla esimerkiksi päiväkodit, vanhainkodit, koulut, päiväkeskukset ja sairaalat.


Kaverikoiratoiminta on saanut alkunsa käytännön kokemuksien myötä, joiden mukaan pelkällä koiran läsnäololla ja kosketuksella on hyviä vaikutuksia. Toiminnassa ei ole kyse ammattimaisesta terapiasta, vaan toiminnan tavoitteena on ihmisten ilahduttaminen ja arjen piristäminen. Kaverikoirat ovat tavallisia kotikoiria ja heidän omistajansa vapaaehtoisia maallikkoja. Kennelliiton kaverikoirat käyttävät työasunaan oranssia kaverikoirahuivia ja koiranomistajalla on nimikyltti.

Kaverikoiraksi sopii terve, yli 2-vuotias, vieraiden ihmisten kohtaamisesta nauttiva koira. Koiralle on jo kertynyt kokemusta erilaisista ihmisistä, paikoista ja tilanteista. Se ei häkelly erikoisista hajuista, liukkaista lattioista tai yllättävistä liikkeistä ja äänistä. Koiran on itse haluttava ottaa kontakti vieraisiin ihmisiin. Koiran on tultava myös toimeen toisten koirien kanssa, hyvin pienessäkin tilassa. Omistajan on tunnettava koiransa ja sen tausta pennusta saakka. Koiran tulee olla peruskoulutettu. Koiran rodulla tai roduttomuudella ei ole merkitystä.

Kaverikoiraohjaajan on oltava täysi-ikäinen ja hänellä tulee olla vuorovaikutustaitoja ja kykyä toimia ryhmässä. Hänen on myös hallittava koira kaikissa tilanteissa ja osattava ennakoida sen käytöstä. Ohjaajan on oltava joustava ja valmis sitoutumaan toimintaan. Ohjaajalla tulee olla riittävästi aikaa toimintaan, sillä käynnit sijoittuvat pääasiassa iltoihin ja viikonloppuihin. Vierailut kestävät n.45 min. Kaverikoiratoiminnalla tai siinä mukana ololla ei saa mainostaa omaa koiraansa, kenneliään tai itseään. Toiminnan pyyteettömään luonteeseen kuuluu tietynlainen anonyymiys.

On tärkeää muistaa, että kaverikoirakoulutuksessa ei koskaan kouluteta koiraa; koiran tulee jo mukaan lähdettäessä olla ominaisuuksiltaan toimintaan sopiva. Jos omistajalla on epäilys oman koiransa soveltuvuudesta kaverikoiratoimintaan, on parempi jättäytyä toiminnasta pois.

Mikäli on kiinnostunut toiminnasta, kannattaa ottaa yhteyttä oman alueen kaverikoiriin ja tiedustella asiasta lisää. Perehdytystilaisuus on edellytys testiin osallistumiselle. Kävin nyt perehdytystilaisuuden ja testaus olisi sitten edessä Danan kanssa ensi syksynä, koska emme päässeet tämän kevään testauskerralle minun koetoimitsija 1-koulutuksen vuoksi. Ihan kätevä kuitenkin näinkin, ettei perehdytystä tarvitse käydä sitten enää uudestaan vaan päästään sitten suoraan testaukseen. Testauksessa varmistetaan, että omistaja oikeasti tietää, millainen koira hänellä on. Eri kohderyhmistä koiralla ei tarvitse olla etukäteen kokemusta, mutta jos on tiedossa jo valmiiksi koiran kielteinen suhtautuminen ihmisiin jossain tilanteessa, on omistajan hyväksyttävä, ettei koira sovellu kaverikoiraksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti