Tämä teksti on odottanut julkaisemistaan jo miltei vuoden. Olen odotellut testistä kuvia, joita en ole saanut, joten pakko julkaista tämä tämmöisenään. Itse ei saanut testissä kuvata. Lisään toki kuvia tänne jos joskus sattuisi niin hyvin käymään, että niitä kuvia saisin. Halti osallistui viime syksynä 6.9. Lappalaiskoirat ry:n järjestämään lammaspaimennustaipumustestiin Kiimingissä, Oulussa. Yleensä lammastaippareita järjestetään lähinnä etelän suunnassa niin oli kyllä hieno homma, että päästiin tähän lähellä olevaan testaukseen. Lammaspaimennuksen taipumustestaukseen maksimi ikäraja on kaksi vuotta. Halti oli tuolloin 1v 7kk. Samassa testissä oli yhteensä viisi suomenlapinkoiraa, loput oli muunrotuisia. Makupalojen käyttäminen testissä on kielletty.
Aluksi mentiin ilmoittautumaan, jossa oli mahdollista myös ostaa kisakirja paimennukseen jos halusi. Taipumuskokeeseen sitä ei ollut pakollista ostaa. Ilmoittautumisen yhteydessä arvottiin vuoronumero paimennukseen. Meidät jaettiin kahteen ryhmään, josta ensimmäisessä oli urokset ja toisessa nartut. Olimme vuorossa numerolla 11.
Alussa pidettiin tuomarin puhuttelu, jossa myös tuomariharjoittelija esittäytyi. Tuomarit kertoivat käytännön asioista kokeeseen liittyen. Oli mielenkiintoista katsoa ensimmäisen ryhmän testausta, siitä sai jo hieman käsitystä mitä tuleman pitää. Ensimmäiseltä ryhmältä testattiin ensin kaikilta yhdessä luontaiset ominaisuudet ns. luonnetesti-osuudessa, jonka jälkeen koitti jokaisen vuoro paimennuksen saralla yksitellen. Sitten kun jokainen niistä oli käynyt paimennus-osion ja kuulleet omat tuloksensa, tuli toisen eli meidän ryhmän luonnetestin vuoro.
Halti, kuva: Taru Vallius
Menimme vuoronumeroiden mukaisessa järjestyksessä riviin jättäen sopivasti väliä aina seuraavaan koirakkoon. Tuomarit kävivät jututtamassa meidät kaikki läpi ja sirut tarkistettiin. Sitten ensimmäisenä olevan koirakon tuli pujotella meidät muut läpi ja pujottelun jälkeen palata koirakoiden takaa kävelemällä takaisin omalle paikalle. Sitten sen koirakon tuli kävellä aitauksen yhteen etunurkkaan, jossa päästettiin koira irti. Sitten piti lähteä kävelemään kohti maahan laitettua pressua ja kulkea sen päältä koiran kanssa. Sen jälkeen kuului iso kolahdus suoraan edestä (kivi pudotettiin sellaisen ison metallikannen päälle). Sitten käveltiin kohti aitauksen toista etunurkkaa ja matkan varrella oli kiviä ja lautoja "esteinä", jossa tarkoituksena oli katsoa koiran fyysistä soveltuvuutta. Sitten toinen tuomari otti koiran kiinni ja ohjaaja meni roskiksen taakse piiloon aitauksen toiseen päähän. Sitten ohjaajan tuli kutsua koira luokseen. Sitten sai luvan kytkeä koiran ja mennä rivin jatkeeksi takaisin, jossa sitten se seuraava koirakko lähti suorittamaan pujottelua ja omaa osuuttaan.
Jännitti vähän miten Halti selviää ilman namuja niistä ohitustilanteista, jotka se kokee epämiellyttävinä. No ihan hyvin loppupeleissä kyllä ne meni. Ainoastaan yhden toisen nartun kanssa niillä ei selvästi kemiat kohdanneet, koska vähän örisivät toisilleen aina kun lähestyivät toisiaan. Muuten meni hyvin. Pujottelun jälkeen menimme aitauksen etunurkkaan ja siellä minun tuli päästää Halti irti. Lähdimme kävelemään kohti pressua, jonka jälkeen tiputettiin kivi, mutta ei Halti siitä juuri välittänyt. Sitten kävimme kävelemässä kivillä ja tulimme takaisin etunurkkaan, jossa tuomari otti Haltin kiinni ja minä juoksin roskiksen taakse aitauksen toiseen päähän piiloon. Sitten minun piti kutsua se luokseni. Halti lähti heti juoksemaan, mutta ihmetteli perässä roikkuvaa hihnaa. Juoksi kyllä sitten reippaasti minun luo. Luonnetesti-osuus meni kyllä mukavasti.
Halti testissä, kuva: Taru Vallius
Tuomaritkin olivat huomanneet sen sitten, koska kysyivät minulta, että onko sillä juoksut. Sanoin, ettei ole, mutta ovat kyllä lähestymässä. Sekin voi kuulemma vaikuttaa siihen epävarmuuteen. Tuomari sanoi, että Halti vaikutti päällepäin niin itsevarmalta siinä, mutta sisältä oli kuitenkin epävarma. Kysyivät, että kauanko siitä olikaan kun Halti oli käynyt viimeksi lampailla, ja siitähän oli vuoden päivät.. Sanoivat, että sekin voi vaikuttaa, että näkee pitkästä aikaa lampaita. Olivat miettineet, että suositellaanko uudelleen testattavaksi sen epävarmuuden vuoksi vai olisiko hyväksytty. Sanoivat kuitenkin, että oli niin paljon niitä positiivisia asioita kuitenkin siinä, että on se hyväksytty. Tuomarit kannustivat, että eikun jatkamaan paimentamista ja kannattaa käyttää lampailla enemmän niin se varmuus kasvaa. Olin kyllä hyvin iloinen! Tosin se harmitti, ettei Halti antanut itsestään sitä todellista kuvaa tuona päivänä, vaan oli minustakin erikoinen. Mutta joka tapauksessa oli mielenkiintoinen kokemus itsellekin kun en ole koskaan käynyt tuossa testissä, porotaipparit ovat kuitenkin vähän erilaiset verrattuna lammastaippareihin. Hieno homma kun tyttö läpäisi testin! :)
Arvostelukortti
Arviointi: Erittäin hyvä/ hyvä/ ei toivottu
Luontaiset ominaisuudet
Sosiaalisuus ihmisiä kohtaan: hyväntahtoinen, mutta pidättyväinen HYVÄ
Sosiaalisuus muita koiria kohtaan: hyväntahtoinen, mutta pidättyväinen HYVÄ (+kohtaamistilanteessa aggressiivinen EI TOIVOTTU)
Fyysinen olemus: välinpitämätön, valpas ERITTÄIN HYVÄ
Tottelevaisuus: hieman välinpitämätön/levoton HYVÄ
Asenne: Rauhallinen, varma ERITTÄIN HYVÄ
Paimennustaipumukset
Kiinnostus laumaan: Hieman kiinnostunut HYVÄ
Laumaa lähestyminen: Hieman epävarma HYVÄ
Lauman kohtaaminen: Hieman epäröivä HYVÄ
Tyyli (arviointi: Paljon/Vähän/Ei lainkaan)
Käyttää silmää lauman hallitsemiseen: Vähän
Osoittaa pyrkimystä tasapainottaa laumaa ohjaajalleen: Vähän
Sopeuttaa voimankäyttöä laumaa kohtaan: Vähän
Työskentelee haukkuen: Vähän
Pyrkii kasaamaan laumaa kokonaisuutena: Vähän
Työskentelee keskilinjalla: Paljon
Työskentelee liikkeen kautta: Paljon
Yleistä/kommentteja
Koiralla oli epävarmuutta, mutta hyviä eleitä oli nähtävissä. Jatkossa tarvitsee lisää kokemusta paimennettavista eläimistä.
HYVÄKSYTTY
Tuomari: Terhi Mikkonen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti