keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Liimanninkoski

Kävimme pari viikkoa sitten ihastelemassa Liimanninkosken kuohuja. Liimanninkosken lehtojensuojelualue on perustettu vuonna 1992. Niityt ovat olleet viljely- ja laidunkäytössä, josta muistona ovat vanha puimala, riihirakennus sekä ladot. Vanhassa riihessä voi tutustua vanhoihin maatalousesineisiin. Aluetta hoitavat nykyään lampaat. Laidunnus estää niittyjen metsittymistä, jolloin arvokas perinnemaisema ja ketokasvillisuus säilyvät. Jokilaakson suojassa metsä on rehevää lehtoa. Valtatieltä on selkeät opasteet paikan päälle. Muhokselta ajetaan Kajaanin suuntaan noin 5km, jonka jälkeen käännytään Suokyläntielle. Suokyläntietä ajetaan noin 6km, jolloin kosken pysäköintialue tulee tien vasemmalle puolelle.Suojelualueen länsipuolella on sijainnut ennen mylly, joka sai voimansa alueen läpi virtaavasta Muhosjoesta. Joessa on uitettu puutavaraa 1940-luvulle saakka ja alueella on myös merkkejä tervanpoltosta. Liimanninkoski on yksi Rokua Geopark-kohteista. Alueella ei saa pitää vapaana koiria. Koskelle kävellään lammaslaitumen läpi. Halti katseli hihnan päässä lampaita tosi kiinnostuneena ja lampaat tulivat lähelle ihmettelemään Haltia. Paimennusliikkeitäkin tyttö teki ja hetki kuljetettiinkin siinä lampaita.

Parkkipaikka ja laitumen alku


Lampaiden laidun on ihan mahtavan iso, kyllä siellä on hyvä laiduntaa. Laitumen päässä on portti, josta matka jatkuu koskelle. Alue on suhteellisen helppokulkuista kävellä.

Polku on merkitty selkeästi

Kuivakäymäläkin löytyy laavun läheltä


Liimanninkosken luontopolku on 1,4 km mittainen, jonka varrella on laavu ja tulipaikka.  Luontopolulla pääsee kokemaan Liimanninkosken monimuotoisen luonnon ja haistamaan raikkaan metsän tuoksun. Liimanninkosken alue sopii hyvin lyhyisiin, muutaman tunnin luontoretkiin ja aloitteleville retkeilijöille. Oli ihana käydä tuolla, tosi kaunis paikka ja menemme takuulla uudestaan.
Koski tekee tiukan kaarron


Luontopolulta


Kumpuilevaa aluetta


Pärekatto, näitä harvemmin enää näkee

Kauniit kuohut
Neiti retkeilijäLiimanninkoskesta löytyy lisää tietoa netistä osoitteessa: http://www.luontoon.fi/liimanninkoski

2 kommenttia: