keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Yksityiskoulutusta

Olemme aloittaneet Haltin kanssa yksityiskoulutuksen hihnakäyttäytymisestä, jota meille pitää Koirapalvelu HyväKäytöksen Johanna. Hakeuduin Johannan koulutukseen, koska halusin saada oikeat keinot Haltin hihnakäytöksen korjaamiseen. Monenlaisia ohjeita ollaan saatu tähän asti siihen vaan ei mitään tarpeeksi tepsivää, jotkut neuvot jopa täysin vääriä sen tilanteeseen, mitkä ovat voineet pahentaa asiaa. Tiesin, että oma tietämättömyyteni on syy siihen, miksi tilannetta ei ole saatu korjattua. Siksi päätin ottaa kouluttajan.

Olenkin joskus tainnut täällä aiemminkin siitä mainita, että Halti räyhää hihnassa joillekin. Iso yllyke sille on räyhätä, jos joku räyhää sille tai on muuten uhkaava. Myös liian läheltä ohittaminen ei ole hyvä. Kysyin Johannalta, että mistähän johtuu, että Halti käyttäytyy niin. Johanna sanoi ensinnäkin, että se on lapinkoira ja se on hyvin yleistä siinä rodussa. Hänen joka ohituskurssilla on vähintään yksi lapinkoira. Johanna selitti sitten mistä räyhääminen yleensä johtuu koirilla. Se voi johtua esimerkiksi huonosta sosiaalistamisesta. Se ei Haltin kohdalla oikein päde, sillä sitä on sosiaalistettu kyllä runsaasti pentuna ja pitkin elämää. Tosin pentuna koirapuistossa se valitettavasti sai parilta koiralta huonot kokemukset kun ne kävi sen päälle.. Syy räyhäämiseen voi olla myös siinä, että joskus pentuna ollessaan on saanut huonon ohituskokemuksenkin. Toisen koiran ei ole välttämättä tarvinnut edes rähjätä ollakseen uhkaava, vaan se on ollut sitä jo ilmankin ja Halti on esimerkiksi jännittynyt siitä kun toinen koira on ohittanut sitä. Sitten Halti on oppinut, että sillä tavalla se tilanne on mennyt ohi kun on jännittänyt. Sitten se on pahentunut ajan myötä kun ikäviä ohituksia on tullut lisää. Johanna sanoi, että mitä todennäköisimmin se on Haltilla vaan opittu käytös, josta täytyy nyt koittaa kouluttaa se pois.

Koulutus tehdään BAT-hihnakoulutuksen avulla. BAT-koulutuksessa koiran omaa toimintaa tuetaan turva-alueella. Vahvistetaan siis koiran omia selviytymisstrategioita oman hallinnantunteen vahvistamiseksi (esim. maan haisteleminen). Haltille opetetaan ensin korvaava käytös (=ei-toivotun käytöksen tilalle opetettava toiminto) ohitustilanteeseen häiriöttömässä ympäristössä ja se yleistetään ulos vaikeampaan ympäristöön. Toiseksi Halti vastaehdollistetaan ärsykkeille, jotka aiheuttavat reaktion. Lopuksi yhdistetään uusi opittu korvaava käytös (seuraaminen/katsekontakti) vastaantulevaan ärsykkeeseen. Yhdistämisprosessi tulee viemään aikaa, mutta haluttu lopputulos on se, että ärsykkeestä tulee vihje korvaavan käytöksen toteuttamiseen (seuraaminen/katsekontaktin tarjoaminen).


Meillä on kolme koulutuskertaa, joiden jälkeen katsotaan vieläkö koulutussuhdetta jatketaan vai jatkammeko itsenäisesti harjoituksia. Hihna meillä meni vaihtoon, tilasimme mittatilauksena Johannan kautta Eläinpalvelu TassuRiiheltä uuden grip-monitoimihihnan, joka on 3m pitkä (ja vielä ihanan värinenkin, violetti nimittäin ;). Tärkeää on, että hihna on tarpeeksi pitkä, jotta koiralla on liikkumavaraa ja mahdollisuus kulkea löysällä hihnalla.

 Uusi monitoimihihna

Grip-hihnassa on hyvä pito

BAT-hihnarutiinit (korvaava käytös) kävimme läpi heti ensimmäisellä koulutuskerralla. Tempoilua ei saa tehdä, eli kun koira vetää niin itse ei saa vetää takaisin, koska muuten seuraa noidankehä. Se tempoilu ei opeta koiraa olemaan vetämättä.  Olemme opetelleet hihnankäyttötapoja ja sekin on selkeästi auttanut. Esim. hihnalla lempeästi jarruttaminen (slow stop, kuva alla) on hyvä keino kertoa koiralle milloin hihnan pituus loppuu ja vauhtia tulisi hiljentää, ettei mene vetämiseksi. Kun aloimme käymään läpi kuinka Haltia aletaan asiassa kouluttamaan, tiesin, että olemme oikeassa paikassa. Varmasti yksi parhaimpia päätöksiämme turvautua kouluttajan apuun.



Johanna opetti, että kun koiralla on neliveto päällä ja hihna kiristyy, tulee pysähtyä ja pitää hihnassa painetta, eli vielä hihnaa ei löysätä. Kun koira ottaa kontaktia, se tulee merkitä (naksautus, jess), löysätään hihna ja käännytään toiseen suuntaan, ja koira palkataan viereen liikkeessä. Haltihan on toisinaan innokas vetämään hihnassa.

Korvaava käytös koostuu monesta osasta. Katsekontaktia aletaan siis ensin vahvistamaan. Katsekontakti yhdistetään naksuttimeen tai namisanaan (jess, hyvä tms.):
Katse- Merkkaus- Palkka
 
Sitten kontaktista seuraa peruutus:
Katse-Merkkaus-Peruutus-Palkka
 
Sitten kontaktista seuraa kääntyminen. Ensin tavallinen käännös eli vaihdetaan suuntaa, ja sitten kun se sujuu, tehdään U-käännös.
 
Sitten kun käännösten kanssa kontakti sujuu, aletaan vahvistamaan sitä liikkeessä.
Katse-Merkkaus-Käännös-Liikkuminen+Palkka

Tärkeää on palkitsemisen oikea ajoittaminen kuten kaikissa asioissa!

Olen ottanut käyttöön uusia palkitsemistapoja. Tietysti ekstrahyvät namit täytyy olla kun lähdetään ulos ja häiriöt lisääntyvät. Palkkaan Haltia sekä kädestä että namuja maahan heitellen. Kun kontakti on sujunut hyvin niin palkkana olen myös esimerkiksi alkanut käyttämään sitä, jos se vetää jotain hajua kohti ja hihna kiristyy, teen sen kanssa ne BAT-hihnarutiinit ja palkkaan sen sillä hajulla. Näin se oppii sen, että tekemällä jotain mitä minä toivon, ei ole siltä pois vaan se voi silti saavuttaa sen mitä kovasti haluaa kun ottaa ensin minuun kontaktia.

Olennaista on muistaa, että hyvä hihnakäytös vahvistaa itseään. Kun koiraa alkaa kouluttamaan olemaan vetämättä hihnassa niin silloin siinä ei päästetä vetämään missään tilanteessa, eli poikkeuksia ei tehdä! Täytyy pitää mielessä se, että koiralla tapahtuu oppimista ihan koko ajan, ei ainoastaan kouluttaessa. Myös kaikki mitä tapahtuu, vahvistuu. 

Olen vähentänyt reittisuunnittelua ja nyt mennään lenkeille usein niin, ettei ole pakko käydä mitään tiettyä reittiä, vaan saatetaan vaihtaa suuntaa useinkin lenkin aikana. Se saattaa kokonaisuudessaan olla aika siellä sun täällä-tapahtuva lenkki eikä esim. mikään ympyrälenkki.

On ollut aivan mahtavaa huomata muutokset Haltin hihnakäytöksessä ja tuntuu, että olemme kerrankin saaneet toimivat ohjeet. Kannatti siis kääntyä kouluttajan puoleen! Päivittelen tänne aina lisää sitten koulutuksen edistymisestä.

5 kommenttia:

  1. Slow-stopissa ei jätetä hihnaan painetta vaan löysätään. BATssa ei nimenomaan ikinä jätetä painetta koska se kiihdyttää koiraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin en tarkoittanut, että niin tehtäisiin slow stopissa. Puhuin jo eri asiasta (koiran vetämisestä) siitä hihnan kiristymisestä, en viitaten slow stoppiin, mutta hyvä huomio.

      Poista
  2. Slow-stop on hyvä, sillä siinähän ei koira pääse koskaan vetämään.

    VastaaPoista
  3. Vieläkö käytte tällä samalla kouluttajalla? Voisitko suositella HyväKäytöstä? Mikä teille tuli korvaavaksi käytökseksi?

    VastaaPoista
  4. Hei, ei käydä enää samalla kouluttajalla vaan Koiraamolla. Voin suositella HyväKäytöstä, mutta vielä enemmän suosittelisin Koiraamoa ongelmakoirakoulutuksessa. Tuolloin kun HyväKäytöksellä treenattiin, oli korvaava käytös luopuminen kohteesta esim. minuun katsomalla, mutta Koiraamolla ollaan saatu vielä toimivammat metodit meille. HyväKäytöksen koulutuksen aikaan koirani ei ollut vielä niin reaktiivinen kuin on nykyään ja se reaktiivisuushan meni koirallani ihan uusille tasoille sen jälkeen kun irtokoira hyökkäsi koirani kimppuun ulkona. Tämä hyökkäys tapahtui muutama kuukausi sen jälkeen kun oltiin saatu koulutukset pakettiin HyväKäytöksellä.

    VastaaPoista