sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Dana siirtyi BARF-ruokavalioon


Danalla on ollut ihottumaa kesäkuusta asti, ja välillä tuntui, että se vähän helpotti, mutta tuli kuitenkin taas takaisin. Käytin Danaa silloin kesällä eläinlääkärillä ja se sanoi, että ihottuma ja hot spotit voivat johtua kosteasta kesästä ja paljosta uimisesta. Silloin Dana sai Canofite-korvatipat punoittavaan korvaan sekä kortisonipiikin. Eläinlääkäri ohjeisti pesemään ja kuivaamaan Danaa aina uinnin jälkeen kunnolla. Lääkäri myös kertoi, että niillä Canofite-tipoilla voi hoitaa myös ihottumaa ja hoidin sillä aina näppyjä. Tilanne ei ole kuitenkaan kokonaan hellittänyt missään vaiheessa.

Danalla on kerran aiemmin oireillut iho. Kun kolme vuotta sitten muutimme uuteen asuntoon niin sillä yhtäkkiä turposi kasvot. Säikähdin ihan hirveästi. Todennäköisesti siinä uudessa asunnossa oli jotain, joka aiheutti voimakkaan allergisen reaktion. Dana oli päivystyksessä tiputuksessa ja sai kahta eri kortisonia. Muistan kuinka hirveältä tuntui katsoa sitä, oli siinä itku herkässä..Eläinlääkäri sanoi, että Danan pitäisi päästä viikoksi hoitoon jonnekin, että tilanne rauhoittuu. Dana onneksi pääsi siskoni luo hoitoon ja me puunattiin mieheni kanssa koko asunto aivan totaalisesti. Lisäksi imuri meni vaihtoon ja ostimme allergia- ja astmaliiton suositteleman imurin, joka oli tosi hyvä. Danan iho alkoi onneksi rauhoittua aika piankin ja viikon päästä tyttö pääsi kotiin eikä mitään reaktioita tullut. Myös iho alkoi olla normaali. Myöhemmin Dana kävi vielä allergiatesteissä, mutta mitään sieltä ei löytynyt. Se jäi siis mysteeriksi, eikä sen jälkeen mitään vastaavaa enää ollut.

Mutta se siitä historiikistä. Soitin eläinlääkärille nyt alkuviikosta, ja kerroin hänelle oireista ja jatkuneesta ihottumasta. Oireina on ollut siis korvien rappaaminen ja läpyttely (vaikka ne ovat puhtaat), ihottumat, silmien ympärysihon kaljuuntuminen (ei paljoa), toinen suupieli turvonnut ja leuan alla on pari märkivää kohtaa.. Tilannetta ei kuitenkaan voi verrata tuohon kolmen vuoden takaiseen, Danasta ei tällä hetkellä juuri huomaa päälle päin, että olisi mitään ihottumaa, ellei tarkemmin ala tutkimaan. Eläinlääkäri pyysi minua listaamaan kaikki ruoka-aineet, makupalat ym. mitä Dana on syönyt viimeisen kahden kuukauden aikana. Melko savotta se olikin, labbis kun ei mikään nirso ole vaan kaikki uppoaa. Noo siitähän tuli sitten kahden A4:sen mittainen litania..

Menin perjantaina käymään hänen luonaan ja näytin listan. Totesi hänkin, että on tässä meillä työmaa :D Pikkuhiljaa sieltä alkoi löytyä niitä potentiaalisia allergeeneja, joita hän poimi sieltä. Eläinlääkäri sanoi, että monipuolisesti Dana selvästi syö. 
   Danahan söi jonkin aikaa Minkalta jäänyttä senioriruokaa elokuussa. Eläinlääkäri poimi etenkin siitä Minkan ruoasta aika monta yleisesti allergisoivaa ainesosaa.. Tässä on nyt mahdollista se, että Dana on joko herkistynyt uudelle ruoka-aineelle mikä on poikkeuksellisesti ruokavaliossa ollut tai on pikkuhiljaa alkanut herkistymään jollekkin aiemmin hyvin sietämälleen ruoan ainesosalle. Kun koira on syönyt jotain ainesosaa, jolle on herkistynyt, sen vaikutus elimistössä kestää jopa kolme viikkoa. Eläinlääkäri sanoi, että on hyvin yleistä esimerkiksi, ettei koira ole allerginen välttämättä millekään ruoka-aineelle, mutta saattaa olla allerginen varastopunkille, jota tavataan esimerkiksi kuivamuonasäkeissä.

Danalle täytyi valita seuraavan kuuden viikon ajaksi yksi eläinproteiini ja yksi kasviproteiini, jotta voidaan selvittää mikä sitä allergisoi. Lähes kaikkia lihoja meidän tytöt saavat säännöllisesti niin niiden harvemmin annettavien ja vähiten allergisoivien joukosta (lammas, hevonen, poro) tuli valita yksi. Valitsin poron, koska sen saatavuus on aika hyvä ja sitä saa aika hyvin myös luina, kuivattuina korvina yms. Kasviproteiiniksi valitsimme perunan, vaikkei siinä hirveästi ravintoaineita olekaan, mutta se täyttää parhaiten mahan. Se on lisäksi yleensä vähiten allergisoiva. Lisänä saa antaa ainoastaan kasvipohjaista öljyä, esim. rypsiöljyä, jotta Dana saa tarvittavaa energiaa.

Dana on suht. normaalin näköinen kuitenkin ja pirteä, mahakin toimii normaalisti. Eläinlääkäri sanoikin, että hyvä kun tässä vaiheessa alettiin selvittämään asiaa eikä sitten kun asiat on jo menneet pahaksi. Useilla se voi mennä siihen, että tassut nuollaan auki, korvat on tulehduksissa ym.

Käytännössä Dana aloitti nyt barffauksen eliminaatio-ruokavaliolla ja näillä mennään nyt seuraavat kuusi viikkoa. Lisään tuohon satsiin käytännössä enää sinkin, tarvittaessa myös kalsiumin. Sinkiksi valitsin Vidan Vahvan sinkin + B6, koska sitä suositeltiin netissä monessa yhteydessä. Nyt punnitsen aina Danalle oikean ruokamäärän. Kuuden viikon päästä vien Danan eläinlääkärille näytille, jossa katsotaan tilanne ja jatkotoimenpiteet. Toivottavasti sitten voisimme lisätä joukkoon uuden ruoka-aineen. Dana on lisäksi nyt kolmen viikon kortisonikuurilla. Minähän en oikein kortisonin ystävä ole eikä varmasti moni muukaan, mutta  ei ole vaihtoehtoa ja ei se pienenä kuurina vielä paha.. Toivottavasti se rauhoittaa ihon tilanteen, ja onneksi ei tarvinnut ainakaan vielä laittaa lisäksi antibioottikuuria. Lisäksi lääkäri suositteli ostamaan apteekista Hexocil-shampoota ja pestä sillä tarvittaessa. Hän sanoi, että makupalat minun täytynee alkaa tekemään itse, kuten olenkin jo tehnyt. Nyt vaan sillä erolla, ettei siinä saa olla maksimissaan kuin poroa, perunaa ja kasviöljyä, ainakaan näin ens alkuun. Eläinlääkäri sanoi, että koira ei kyllästy siihen, että se saa monta viikkoa vaan samaa ruokaa toisin kuin ihmiset, jotka kaipaavat aina vaihtelua.

Menin sitten heti apteekkiin, mutta siellä ei ollut valmiina Hexocilia niin laitoin sen tilaukseen. Sitten marssin Mustiin ja mirriin ja tyhjensin sieltä miltei kaikki poropötköt pakkasesta. Ostin 10 kappaletta 0,5 kg:n poropötköä ja lisäksi poron pakastettuja luita, poro makupaloja (100% lihaa) ja poron korvia. Poropötköt sisältävät myös poron sisäelimiä, rustoja ja luita jauhettuna. Täytyy testata miten se poron luiden syönti onnistuu, ainakin niitä isoimpia voisi kokeilla minun valvonnassani, mutta niitä pienimpiä en anna. Jos meinaa mennä hotkimiseksi, niin en anna sitten ollenkaan ja lisään vaan kalsiumia sitten ruokaan.

 Näin vertailun vuoksi:

Kalliiksihan tämä ruokavalio tulee varmasti etenkin isolla koiralla, mutta tärkeintä että saa tytön kuntoon. Ompahan ainakin terveellistä ruokaa ja kuten eläinlääkäri sanoi niin Dana tuskin panee pahakseen kun on raakaruokinnalla ;) Ystäväni tekee paljon itse makupaloja koirilleen niin sain häneltä hyvät vinkit poromakupalojen tekoon, ihan mahti juttu :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti