tiistai 6. lokakuuta 2015

Epäonnen MH-luonnekuvaus

Käytiin Haltin kanssa 12.9 MH-luonnekuvauksessa, joka ei mennyt ihan kuten olisi pitänyt. Ajattelin viedä tytön testaukseen, koska MH-luonnekuvaus on minusta vaikuttanut aina vähän lempeämmältä tavalliseen luonnetestaukseen verrattuna. MH:ssa koira käy läpi kymmenen eri testiosioita, jossa kuvataan koiran 31 eri käyttäytymisreaktiota. Luonnekuvauksen aikana kaksi eri kuvaajaa tarkastelevat koiran luonteenominaisuuksia kuten leikkisyyttä, pelkoa, saalisviettiä ja sosiaalisuutta. Koiran tulee olla vähintään 18 kk ikäinen osallistuakseen kuvaukseen. MH:n tarkoitus on kerätä aineistoa koiran käyttäytymisestä ohjeen määrittelemissä tilanteissa.En olisi uskonut, että pääsisimme varasijalta kokeeseen, koska olimme sijalla 16. Muutama päivä ennen koetta tuli tieto, että pääsemme kuvaukseen. Maksoin summan yhdistyksen tilille ja odottelimme aikatauluja. Aikataulut tulivat ja tunti ennen omaa vuoroa täytyi olla paikalla.  Mukana koiralle tuli olla mm. soljellinen kaulapanta.
Menimme paikalle hyvissä ajoin ja ohjaaja tarkisti Haltin pannan kireyden. Pantaa ei saanut tarpeeksi kireälle (kaksi sormea piti just ja just saada pannan alta että olisi tarpeeksi kireä), mutta onneksi ohjaajalla oli varapanta mukana johon tehtiin lisää reikiä ja Halti otti sen sitten lainaan.


Haltin kanssa omaa vuoroa odottamassa


Sillä hetkellä kuvauksessa oleva koirakko oli ampumisosioita suorittamassa, niin meidän piti mennä hieman kauemmas ettei oma koira häiriinny siitä. Odottelimme rauhassa marjamättäällä vuoroamme. Sitten meidät kutsuttin vuoroon ja oma hihna piti vaihtaa yhdistyksen grippihihnaan. Samalla tehtiin tarkistus, ettei koiralla ole juoksuja. Kuvauksesta tuleva koirakko odotti talon takana ja eteni poispäin samalla kun me eteenpäin, jotta kellään koirakolla ei tule koirakohtaamista.

Alussa testinohjaajat esittäytyivät ja yksi ohjaaja (=testinohjaaja, TO) kulki kanssamme testin osioissa ja ohjeisti meitä aina, muut suorittivat kuvausta. Ihan alkuun oli vuorossa "kontakti", jossa piti kävellä koiran kanssa kohti testaajia ja ihmisjoukkoa ja kiertää ihmisjoukko ympäri. Tervehdimme TO:n kanssa, jonka jälkeen otti Haltin minulta ja lähti sen kanssa kävelemään minusta pois päin. Halti katseli minua siinä haikeasti, mutta lähti kuitenkin TO:n mukaan. Lopuksi oli käsittely, jossa TO käsitteli Haltin läpi ja katsoi hampaat. Kontakti-osion tarkoitus on kuvata koiran valmiutta ottaa kontaktia ja vastata kontaktiin vieraiden ihmisten kanssa.

Kuvat: Anne-Maria SkarpSitten oli vuorossa "leikki 1", jossa leikitin Haltia isolla, paksulla patukalla, jossa oli solmut päässä. Ensin minun piti vetää patukkaa pari vetoa maata myöten. Seuraavaksi minun piti heittää patukka TO:lle, TO heitti sen minulle, minä heitin TO:lle ja Halti juoksi innoissaan meidän väliä. Sitten TO heitti sen muualle ja Halti juoksi lelun luo. Halti pysähtyi lelulle, nuuski sitä ja otti siitä hieman kiinni. Se selvästi vähän vierasti niin isoa patukkaa. Sitten sama toistettiin uudestaan ja se meni aika samalla tavalla. Halti oli siis irti tässä osiossa. Leikin jälkeen TO tarjosi Haltille mahdollisuuden ottaa patukasta kiinni ja Halti otti kiinni, mutta ei alkanut taistelemaan. Tämän osion tarkoituksena on kuvata koiran kykyä leikkiä esineellä ja taistella TO:n kanssa.

Aina koiran ollessa irti, omistajan tuli saada koira hallintaansa kahden minuutin sisällä. Jos koira vaikka haistelee hajuja, eikä tule luokse kutsuttaessa, omistaja saa 2 minuuttia aikaa. Jos sen ajan sisällä ei koiraa saisi hallintaan, keskeyttäisi kuvaaja suorituksen.

Halti oli ollut ainoa koira tuona päivänä, joka oli lähtenyt takaa-ajoon :)

Leikin jälkeen tuli osio "takaa-ajo ja tarttuminen", joka oli selvästi Haltin lemppari. Siinä asetuimme viivalle seisomaan, jossa talutin piti irroittaa ja ottaa Haltia pannasta kiinni. Sitten käskyn saatuamme minun tuli ottaa askel eteen ja laskea Halti irti. Kaukana edessämme liikkui ns. saalis, joka vipelteli maassa ja se alkoi vipellellä jo ennen kuin Halti piti päästää irti. Heti kun laskin sen irti, se lähti täysillä juoksemaan samalla loikkien saaliin luo. Sitten saalis pysähtyi ja Halti pysähtyi nuuskimaan sitä. Sitten kävimme TO:n ja Haltin kanssa kävelyllä samalla kun viehettä aseteltiin uudelleen (koira ei saa nähdä sitä) ja juttelimme kaikkea. TO kysyi onko minulla muita koiria ja kerroin Danasta, niin se sanoi, että ompa mukava kun on eri rotuiset koirat, kun monilla on aina vaan yhtä ja samaa rotua. Jonkun ajan päästä saimme luvan mennä takaisin testauspaikalle ja sama testattiin uudestaan. Tulos oli sama kuin aiemmin. Nämä kaksi ensimmäistä testiosioita olivat sellaisia, että ne testataan aina kahdesti (paitsi taisteluhalu). Takaa-ajo ja tarttuminen-osion tarkoituksena on kuvata koiran halua ajaa takaa liikkuvaa esinettä (saalista) ja tarttua siihen.


Sitten tuli "aktiviteettitaso", jossa kuvataan koiran reaktioita 3 minuutin ajan tilanteessa, jossa ei tapahdu mitään. Menimme Haltin kanssa erään puun edustalle seisomaan ja siinä oltiin kolmen minuutin ajan. En saanut sanoa tai tehdä mitään, en edes katsoa Haltia. Halti sai liikkua oman mielensä mukaan. Halti oli yllättävän rauhallinen siinä, loppua kohden päästi pari pientä ukinaa, muuten haisteli ja oli vaan.Sen jälkeen siirryttiin osioon "etäleikki", jossa tarkoitus on kuvata koiran kykyä yhteistyöhön vieraan ihmisen kanssa välimatkan päässä ohjaajasta. Alussa oltiin koiran kanssa kauempana seuraamassa kun puskista tuli mies sadeviitta päällä huudellen ja lauleskellen isoon ääneen. Sillä oli huppu päässä ja se käveli välillä kumarassa, niiasi ja heitteli patukkaa, joka sillä oli kädessä. Halti suhtautui siihen epäilevästi. Sitten mies hyppäsi piiloon ja samalla riisui sadeviittaa pois. Sain laskea Haltin irti. Halti lähti lähemmäs miestä ja kun mies tuli puskista, Halti alkoi haukkua. Mies ei tehnyt mitään, se vaan meni istumaan maahan, katse oli myös suunnattu maahan. Halti haukkui vaan ja välillä katseli minua, eikä liikkunut mihinkään. Se oli suunnilleen minun ja miehen välissä puolitiessä. Sitten ohjaaja sanoi, että voimme yhdessä mennä miehen luo. Lähdimme kävelemään sitä kohti ja menimme miehen luo. Halti tuli meidän kanssa lähemmäs mutta oli edelleen epäileväinen miehen suhteen ja haukkui sille. Lopulta uskaltautui osion päädyttyä vähän haistamaan miestä, mutta ei mennyt kovin lähelle. Se oli Haltista epäilyttävä kaveri kun käyttäytyi alussa niin omituisesti ;) Varsinaista leikkiä ei siis muodostunut heidän välilleen.

Sitten koitti tehtävä "yllätys", joka kuvaa koiran valmiutta toimia yllättävässä tilanteessa. Halti pidettiin lyhyessä taluttimessa, jolla estettiin sen kääntyminen poikittain. Meidän piti kävellä kohti haalaria, mikä makasi maassa. Kun olimme kolmen metrin päässä haalarista, se vedettiin ylös maasta ripeästi. Heti sen noustessa, minun tuli pysähtyä, katsoa vain haalaria, ja laskea Halti irti. Siinä vaiheessa testi meni plörinäksi. Haltihan säikähti sitä haalaria, mikä ei ole yhtään ihme, meinasin itsekin säikähtää, niin nopsaan se nousi ylös. Halti lähti juoksemaan takaoikealle samalla haukkuen. Kohta alkoi kuulua hirveää paniikinomaista huutoa Haltilta ja ihmettelin, että mitä kummaa siellä tapahtuu. En saanut katsoa koiraan niin en voinut katsoa, mutta kohta testaushenkilöt lähtivät juoksemaan kohti sitä ja niin lähdin minäkin.  Se oli sotkeutunut rautaverkkoon (!) aivan täysin, kuin lintu marjapensaan verkkoon ja oli aivan paniikissa. Testaajat meni heti siihen pitämään sitä aloillaan ja yrittivät rauhoitella sitä. Henkilökunta totesi, ettei sitä saada siitä irti muuten kuin pihdeillä, koska sillä oli jalat aivan siellä solmussa. Yksi lähti autolla hakemaan pihtejä ja sillä aikaa kaikki yrittivät vain rauhoitella Haltia. Minulla meinasi tulla itku.. 

Testaaja sanoi, että minun kannattaa keskeyttää koe, koska tämä on koiralle liikaa. Minä keskeytin kokeen, pihdit tulivat sieltä ja Haltia alettiin irroittamaan. Näkyviä vammoja tytölle ei tullut, minulle tuli haava käteen. Haltia vielä kävelytettiin vähän, että näkee ontuuko se tms. Ei näkynyt mitään.  Sitten menimme vielä alkupaikalle Haltin kanssa, jossa testaaja kävi läpi kokeen siihen asti kun se saatiin testattua. Testaaja kysyi yllätyinkö joistakin Haltin reaktioista, niin sanoin että se aktiviteettitason mittaus yllätti kuinka rauhallinen se oli siinä. Se sanoi, että eikös se ole ihan hyvä asia sitten. Testaaja sanoi, että Haltille selvästi mieluinen tehtävä oli takaa-ajo, josta oikein näki kuinka se tykkäsi siitä. He pahoittelivat kovasti tilannetta ja olivat itsekin yllättyneitä, että miten se verkko siellä oli. Kaiken lisäksi Halti säikkyi sitten vähän kaikkea sen jälkeen..

Minua harmitti kun se ei saanut sitä palautusta, mikä yleensä tehdään tuollaisten yllättävän tilanteen jälkeen. Toki en tiedä olisiko sen vaaratilanteen jälkeen sitä kannattanut antaa, en tiedä.. Se etäleikissä ollut mies rapsutteli Haltia siinä samalla kun testaaja kertoi tuloksia ja Halti halusi vaan olla siinä. Saadaan osallistua myöhemmin uudelleen kokeeseen, mutta varmaan katsotaan ensi vuonna sitten, että halutaanko vielä osallistua siihen.. Tuollaista ei saisi missään nimessä tapahtua, hyvin iso moka.. Siinä tehtävässä on kuitenkin hyvin todennäköistä, että koira pakenee/väistää, ja kaiken lisäksi koira on irti. Kyllä lähialue olisi pitänyt haravoida hyvin tarkkaan. Testistä olisi varmasti saanut mielenkiintoista tietoa koirastaan ja sekin harmittaa että puolet kokeesta jäi nyt sitten pimentoon. Toki mielenkiintoista oli saada edes jotain tietoa, mutta se tapaturma harmittaa tietysti yli kaiken. Luojan kiitos ei sattunut mitään pahempaa.. Saamme koemaksun takaisin tapaturman vuoksi.

Tässä kuitenkin kuvauksen tulokset siihen saakka kun saatiin kuvattua:

MH-luonnekuvaus 12.9.2015

1a KONTAKTI Tervehtiminen: 4 = Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen
1b KONTAKTI Yhteistyö: 3 = Lähtee mukaan, mutta ei ole kiinnostunut TO:sta
1c KONTAKTI Käsittely: 3 = Hyväksyy käsittelyn

2a LEIKKI 1 Leikkihalu: 3 = Leikkii - aktiivisuus lisääntyy/vähenee
2b LEIKKI 1 Tarttuminen: 3 = Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla
2c LEIKKI 1 Puruote ja taisteluhalu: 2 = Tarttuu viiveellä - irrottaa/pitää, ei vedä vastaan

3a TAKAA-AJO 1. kerta: 4 = Aloittaa kovalla vauhdilla päämäärähakuisesti, pysähtyy saaliille
3b TARTTUMINEN 1. kerta: 2 = Ei tartu, nuuskii saalista
3a TAKAA-AJO 2. kerta: 4 = Aloittaa kovalla vauhdilla päämäärähakuisesti, pysähtyy saaliille
3b TARTTUMINEN 2. kerta: 2 = Ei tartu, nuuskii saalista

4 AKTIVITEETTITASO: 3 = Tarkkailevainen ja enimmäkseen rauhallinen, yksittäisiä toimintoja

5a ETÄLEIKKI Kiinnostus: 3 = Kiinnostunut avustajasta, seuraa ilman taukoja
5b ETÄLEIKKI Uhka/aggressio: 2 = Osoittaa yksittäisiä (1-2) uhkauseleitä osion ensim. osassa
5c ETÄLEIKKI Uteliaisuus: 1 = Ei saavu avustajan luo
5d ETÄLEIKKI Leikkihalu: 1 = Ei osoita kiinnostusta
5e ETÄLEIKKI Yhteistyö: 1 = Ei osoita kiinnostusta

Tiedot suoritetusta MH-luonnekuvauksesta:
Suoritettiinko kuvaus loppuun: Ei, ohjaaja keskeytti

MH-kuvauksen osioista näkyy tarkemmin täällä: MH-luonnekuvauksen osiot

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti